11.11.25

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα...


Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο που σήμερα το μεσημέρι δίνει πανελλαδικό ραντεβού έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έπειτα από κάλεσμα της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και διαφόρων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών...

Οι άνευ προηγουμένου καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, που έχει αποδεκατίσει τους κτηνοτρόφους σε Περιφέρειες όπως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, φέρνουν τον αγροτικό κόσμο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τα πλήγματα να είναι απανωτά από την εποχή του κορονοϊού και μετά. Την ίδια ώρα κινδυνεύουν και οι εξαγωγές, ειδικά της φέτας, ενώ οι καταναλωτές παρακολουθούν και πάλι τις τιμές στο ράφι να παίρνουν την ανηφόρα.

Το «δεν πάει άλλο» δεν αποτελεί κλισέ για τους αγρότες που φτάνουν στην Αθήνα με πούλμαν και όχι τρακτέρ, την ώρα που οι κυβερνητικοί βουλευτές δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν στις περιφέρειές τους στην επαρχία. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δόθηκε έμφαση στην αναμόρφωση του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων, με επίκεντρο τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αλλά και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τα μπλόκα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πρόσφατα ότι οι πληρωμές θα προχωρήσουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ο δε Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αποσυνδέοντας το θέμα των πληρωμών με το σχέδιο δράσης για τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως οι παραγωγοί δεν τρέφουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Οι φόβοι ότι δεν θα προχωρήσουν γρήγορα οι πληρωμές και η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κλάδο είναι πράγματα γνωστά τουλάχιστον από το καλοκαίρι («Εφ.Συν.», 14/7/25: «Οι αγρότες είδος υπό εξαφάνιση»), όμως η κυβέρνηση αρκείται σε επικοινωνιακές κινήσεις και στο κυνήγι των ΑΦΜ και των παραγωγών-φαντασμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων ετοιμάζονται να κάνουν «γιορτές στα μπλόκα» εάν δεν δοθούν άμεσες λύσεις.

Για τις 23 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, ύστερα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να καθοριστούν ο χρόνος και το πλαίσιο έναρξης των συντονισμένων κινητοποιήσεων των αγροτών με μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να παρουσιάσουν αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και να τους παραδώσουν το ψήφισμα που προέκυψε από την κινητοποίησή τους.


«Πρέπει να πληρωθούν οι έντιμοι αγρότες»


Εχουν προκύψει έκτακτες ανάγκες από τις ζωονόσους και η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση είναι αναποτελεσματική. Θέτει σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και ό,τι κινείται οικονομικά γύρω της. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους που έχουν πάθει ζημιά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Το δεύτερο ζήτημα αφορά όλους τους αγρότες με τη στάση πληρωμών. Οπου έχει γίνει απόπειρα πληρωμής, δεν έχει πάει καλά. Αυτό δείχνει ανοργανωσιά.

Φοβόμαστε ότι ούτε τα 400 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται από ενισχύσεις για το 2024 θα διανεμηθούν σωστά, όταν δοθούν, ούτε και τα φετινά κοντά στο 1 δισ. θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Επρεπε να έχουν συνδέσει το προϊόν με τις επιδοτήσεις, φωνάζαμε χρόνια. Τώρα δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν, αλλά ας απομονώσουν αυτούς που κακώς πήραν τις ενισχύσεις δηλώνοντας αγρότες και ας πληρώσουν τους έντιμους αγρότες.

Ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Κρίστοφερ Χάνσεν, αποσύνδεσε την έγκριση του σχεδίου δράσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (σ.σ. από την Κομισιόν) με τις πληρωμές. Θέλουμε να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές. Τέλος, η πολιτεία πρέπει να μας συμβουλεύεται για τα αγροτικά ζητήματα. Ερχεται η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ. Θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας.


«Τα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα μοιράστηκαν λίγοι κομματικοί»

Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, μέλος Δ.Σ. του ΣΕΚ

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση θα είναι μεγάλη. Θα κατεβούμε με πούλμαν από Ελασσόνα, Κοζάνη, Καστοριά και Τρίκαλα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το κλείσιμο της στρόφιγγας στον ΟΠΕΠΕΚΕ, τα κοπάδια να βρίσκονται σε καραντίνα και τους παραγωγούς να μην μπορούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές. Είναι λες και από την κυβέρνηση εκδικούνται τους πραγματικούς παραγωγούς του πρωτογενή τομέα. Από τους Ελληνες αγρότες και την αγορά λείπουν περίπου 3 δισ. ευρώ, οι επιδοτήσεις είναι περίπου το 60% του εισοδήματος του Ελληνα αγρότη.

Θέλουμε να συναντήσουμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη. Οι πληρωμές περνούν από τα χέρια του. Ο κ. Τσιάρας είναι διακοσμητικός, έξι μήνες τώρα μας εμπαίζουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τον Μάιο το μοναδικό που κάνουν είναι να δίνουν «ειδήσεις» ότι θα έχουμε πληρωμές και πάμε καλύτερα. Δεν έχουμε λάβει καμία ενίσχυση, μόνο λίγο πριν από την 28η Οκτωβρίου πήραμε ενισχύσεις για τις ζωοτροφές άρον άρον. Οι πληρωμές είναι παρωδία. Εχουμε φτάσει να μας χρωστάνε πληρωμές από το 2024 και μπαίνει το 2026.

Η κατάσταση δεν μπορεί να είναι πιο τραγική. Τα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ακούτε τα μοιράστηκαν λίγοι κομματικοί. Οι πραγματικοί παραγωγοί έχουμε εδώ και 6 χρόνια πληρωμές τη μία χειρότερη από την άλλη. Πραγματικοί παραγωγοί έχουμε να πληρωθούμε 3-4 χρόνια και βλέπουμε ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι πρόβατο να παίρνουν εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα μας κλείσουν τα στόματα.

Εάν δω τον κ. Χατζηδάκη, θα ρωτήσω γιατί το κράτος δεν πληρώνει τους πραγματικούς παραγωγούς. Μας λένε ότι έχουν τα χρήματα και ότι στο σχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν περιλαμβάνονται οι πληρωμές. Γιατί δεν πληρώνουν αυτούς που δεν είναι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο για να δουλέψει η οικονομία μας; Λόγω της ευλογιάς έχουμε χάσει 420.000 ζώα πανελλαδικά. Εάν συνεχιστεί αυτός ο αριθμός θανατώσεων, του χρόνου θα έχουμε 1,5-2 εκατομμύρια πρόβατα θανατωμένα.

Λείπουν από την αγορά πάνω από 200.000 τόνοι γάλα και 35-40 χιλιάδες τόνοι φέτα από τους 150.000 τόνους που παράγουμε. Για το 2026 κινδυνεύει άμεσα η παραγωγή φέτας. Ζητάμε κατά τόπους εμβολιασμό σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί η νόσος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και όχι πανελλαδικό εμβολιασμό. Αυτό προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Πρέπει η χώρα μας να διαπραγματευτεί και τον κανονισμό για τις εξαγωγές.


Αναιμική η συμμετοχή της Κρήτης

Με χαλαρή εκπροσώπηση και μεταξύ τους ρήξη ανεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες της Μεγαλονήσου.
Με χαμηλές προσδοκίες και με εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ τους ανεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης. Η εκπροσώπηση του νησιού στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι χαμηλή και κυρίως από αγρότες και όχι από κτηνοτρόφους, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στα μπλόκα σε τρία σημεία του Βόρειου Οδικού Αξονα (Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά).

Την περασμένη Παρασκευή (7/11) οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ήταν και πάλι στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κώστα Τσιάρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησαν να… αγοράσουν ακόμα λίγο χρόνο, «σπρώχνοντας» μέχρι το τέλος Νοεμβρίου την προθεσμία για την καταβολή των ενισχύσεων.

Οι κτηνοτρόφοι φάνηκαν διατεθειμένοι να περιμένουν, αν και ξέρουν πως το πρόβλημα δεν λύνεται και πως ουσιαστική αναδιάταξη του συστήματος πληρωμών δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2027. Από την άλλη, οι Κρήτες αγρότες φαίνονται έτοιμοι να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις - και εκείνοι όμως όχι με μαζική «απόβαση», όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές. Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) διέθεσε 300 εισιτήρια για την ακτοπλοϊκή μετακίνησή τους ενώ και από τα Χανιά επρόκειτο να ταξιδέψουν αρκετά μέλη αγροτικών συλλόγων.

Πάντως, μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων φαίνεται να έχει επέλθει ρήξη, γεγονός που ασφαλώς βολεύει την κυβέρνηση που επιδιώκει διάσπαση του μετώπου. «Οι αγρότες δεν μας στήριξαν στις κινητοποιήσεις μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου, Κώστας Δεμέντζος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα ανέβει στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ απών, για προσωπικούς λόγους, θα είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου του Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης. Η κοινή γραμμή των κτηνοτρόφων της Κρήτης είναι πως στηρίζουν αλλά δεν συμμετέχουν με θέρμη στις κινητοποιήσεις, περιμένοντας ίσως και το τέλος Νοέμβρη που μπορεί, μετά από πολύ καιρό, να φέρει κάποια χρήματα στους λογαριασμούς τους από την καταβολή των χρωστούμενων επιδοτήσεων.


Συμβολικά μπλόκα στη Θεσσαλονίκη

Οσοι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας δεν έχουν την ευχέρεια να μετακινηθούν στην Αθήνα θα κλείσουν συμβολικά τους δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία και στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής ● «Ο αγώνας είναι κοινός, παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε στον τόπο μας» τονίζουν


Την ώρα που η αγανάκτηση των παραγωγών θα γεμίζει τους δρόμους της Αθήνας στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας θα δίνουν το δικό τους δυναμικό «παρών» στους δρόμους, με δύο συμβολικά μπλόκα, σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μεταφέροντας το ίδιο μήνυμα αγώνα και επιμονής: «Παλεύουμε για να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε στον τόπο μας».

Στη Θεσσαλονίκη, το Μπλόκο «Πράσινα Φανάρια» θα συγκεντρωθεί στο ομώνυμο σημείο κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενώ αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν αποφασίσει να συγκεντρωθούν με αγροτικά μηχανήματα μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αρκετοί επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, όμως αγρότες της περιοχής που δεν είχαν την ευχέρεια να μετακινηθούν αποφάσισαν να κινητοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, σε μια κοινή έκφραση του ίδιου αγώνα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και το δικαίωμα να ζούμε από τη δουλειά μας», τονίζουν οι διοργανωτές, που καλούν τους συναδέλφους τους να σταθούν ενωμένοι. «Δεν διχαζόμαστε, ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα. Είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα είναι το ίδιο – για να συνεχίσουμε να παράγουμε, να ζούμε στα χωριά μας και να είμαστε άνθρωποι ελεύθεροι». Στην κινητοποίηση αναμένεται να παραταχθούν δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα με πανό που καταγγέλλουν την πολιτική η οποία, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, έχει οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο. Οι αγροτοσυνδικαλιστές απευθύνουν παράλληλα κάλεσμα προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη στήριξή τους: «Καλούμε τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα για το δικαίωμα πρόσβασης όλων μας σε ασφαλή και φτηνή τροφή». Με συνθήματα όπως «Για να συνεχίσουμε να παράγουμε», «Για να ζούμε στα χωριά μας» και το χαρακτηριστικό «Οχι στους κλέφτες – κάτω οι ψεύτες!», οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν ζωντανό τον αγώνα τους μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους.

Την ίδια ώρα, στη Χαλκιδική, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας θα πραγματοποιήσουν το δικό τους συμβολικό μπλόκο στον κεντρικό κόμβο της περιοχής, λίγο μετά το μεσημέρι. Το πρωί θα προηγηθεί μεγάλη συνέλευση, όπου θα καταγραφούν τα προβλήματα του κλάδου, από το αυξημένο κόστος παραγωγής έως τις καθυστερημένες αποζημιώσεις και τις τιμές του γάλακτος.

«Μας θανατώνουν τα ζώα, δεν έχουμε πάρει ακόμη τις περσινές αποζημιώσεις και δεν ξέρουμε καν την τιμή του γάλακτος που πουλάμε, λένε, εκφράζοντας την αγωνία του κόσμου της υπαίθρου. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι ζημιές από την ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική κτηνοτροφία, ενώ απαγορεύονται... οι εμβολιασμοί, παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί κονδύλια από την Ε.Ε.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αποτελούν ένα ενιαίο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο πρωτογενής τομέας παραμένει ζωντανός, διεκδικητικός και αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τη μάχη για επιβίωση και αξιοπρέπεια. «Αυτή τη φορά δεν θα είναι όπως πέρυσι και πρόπερσι. Θα γίνει χαμός. Καταστρεφόμαστε! Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό και κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα. Θα τα πούμε μετά την παναγροτική συνάντηση, στις 23 του μήνα, στη Λάρισα. Αν είναι να πέσουμε εμείς, ας πέσει πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της Ν.Δ. από τη Θεσσαλονίκη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: