Η επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ στο Ιράν στις 22 Ιουνίου είχε αμφίβολα αποτελέσματα, με την αίσθηση για μερική επιτυχία να εντείνεται από αποκαλύψεις του NBC News, για την (φερόμενη) πραγματική ζημιά στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντό. Είχαν προηγηθεί και άλλα ρεπορτάζ σε αμερικανικά ΜΜΕ που δεν συμμερίζονταν την «γραμμή» του Αμερικανού προέδρου και του Λευκού Οίκου σχετικά με την επίθεση.
Πέντε στελέχη του αμερικανικού στρατού με καθήκον τους την αποτίμηση των αμερικανικών βομβαρδισμών της 22ας Ιουνίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αποκάλυψαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ότι καταστράφηκε μόνο ο ένας από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό. Οι υπόλοιποι δύο υπέστησαν περιορισμένες ζημιές κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, κατ' εκτίμηση των στελεχών, μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι σχετικές έρευνες, εντάσσονται σε μια ευρεία προσπάθεια του Λευκού Οίκου, να διαπιστώσει το εύρος των ζημιών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Για αυτά τα αποτελέσματα, ενημερώθηκαν εμπιστευτικά ορισμένοι βουλευτές στα τέλη Ιουνίου από τον διευθυντή του CIA, Τζον Ράτκλιφ. Ο Ράτκλιφ εκτίμησε, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης που γνώριζε πτυχές του ζητήματος, ότι οι ζημιές στα ιρανικά πυρηνικά εργοστάσια ήταν εκτεταμένες.
Επίσης, το NBC μετέδωσε ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας υπέβαλε σχέδιο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προέβλεπε βομβαρδισμό ακόμη τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, με διάρκεια αρκετών εβδομάδων και μάλιστα με επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Ωστόσο, ο τελευταίος διαφώνησε με το σχέδιο καθώς αφ' ενός, δεν ήθελε να βυθίσει τη χώρα του σε νέες συρράξεις και αφ' ετέρου, φοβόταν νεκρούς και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Βέβαια, τα σχέδια στις 22 Ιουνίου κατέληξαν να είναι διαφορετικά, με παρότρυνση από το Ισραήλ, σε ένα 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ που κόστισε τις ζωές περίπου 1.060 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιρανικής κυβέρνησης που γνωστοποιήθηκαν στις 8 Ιουλίου. Ενώ το Πεντάγωνο, μέσω του υπουργού Άμυνας Πίτερ Χέγκσεθ, παραδεχόταν ότι σχεδίαζε για μήνες τις στοχευμένες επιδείξεις ισχύος στις επίμαχες εγκαταστάσεις.
Σε δική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, είπε: «Η αξιοπιστία των Fake News Media είναι αντίστοιχη με εκείνη των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων: κατεστραμμένη, στη σκόνη και θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί. Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ξεκάθαρος και οι Αμερικανοί το κατάλαβαν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Φορντό, την Ισφαχάν και τη Νατάνζ έχουν καταστραφεί ξεκάθαρα και συνολικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».
Σύμφωνα με το NBC, το Τελ Αβίβ πιστεύει ότι τουλάχιστον ένα μέρος του εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν παραμένει άθικτο αλλά θαμμένο κάτω από τις εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης που ενημέρωσε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Ο αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ θεωρεί το υλικό ουσιαστικά απρόσιτο, διότι παρακολουθεί την πορεία του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη και θα βάλει ξανά το «λάδι στη φωτιά» με νέα χτυπήματα εάν πιστεύει ότι το Ιράν προσπαθεί να ξεθάψει το ουράνιο για πυρηνική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου