16.9.21

Απλά μαθήματα (μπογδανικής) ψηφοθηρίας -ή, όλοι οι “χρήσιμοι” χωράνε…


Τον Φεβρουάριο του 2019 -με επελαύνουσα τότε τη Ν.Δ προς την εκλογική νίκη- ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε εκδηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δραστήριος όπως ήταν -και είναι- στα social media, έσπευσε να σχολιάσει την... πρόταση θερμοκέφαλου οπαδού/ψηφοφόρου για κατάληψη της ΕΡΤ (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) από …τανκ.
Συγκεκριμένα, ο γνωστός παρουσιαστής-τηλεσχολιαστής επανήρτησε tweet που ανέφερε: «Δεν έχετε ιδέα τι έχει να γίνει στην ΕΡΤ αν βγει η Νέα Δημοκρατία», σχολιάζοντας: «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΩ».

Στη συνέχεια των αναρτήσεων, άλλος χρήστης του twitter πόσταρε: «Αυτά περιμένουμε 4 χρόνια. Ένα τανκς από έξω και να γυρίσουμε την σκηνή Ηλία ρίχτο», με τον κ. Μπογδάνο να απαντά: «Ψηφίστε σωστά και το ‘χουμε!».

Λίγες ώρες αργότερα και μετά το σάλο που προκάλεσε ο Μπογδάνος, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Μαρία Σπυράκη έκανε μια κατηγορηματική δήλωση. Απέρριψε την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στις επερχόμενες εκλογές με το κόμμα της Συγγρού, καθώς όπως είπε «Τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τη ΝΔ».

Πέντε μήνες αργότερα ο δημοσιογράφος, που είχε ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με την τρομοκρατία (από τον Σκάϊ) και είχε προκαλέσει την απόλυσή του από τον διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού Σταμάτη Μαλέλη, φιγουράριζε στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας και εκλεγόταν βουλευτής με διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ψήφων.

Η πορεία είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η τάση του να…δημοσιοποιεί ονόματα στο διαδίκτυο. Αρχικώς, ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που είχε αμυνθεί στην επίθεση που δέχθηκε από άντρα των ΜΑΤ, μετά μιας υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού, και τώρα έναν κατάλογο νηπίων σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας επειδή είναι παιδιά μεταναστών. Δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά αλλά είναι από τα πιο ηχηρά.

Μετά το θολό “mea culpa” του βουλευτή, η Ν.Δ και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το θέμα “λήξαν”. Οι “μη ανεκτές” συμπεριφορές του δημοσιογράφου και επίδοξου υποψηφίου βουλευτή, το ’19, είναι απολύτως ανεκτές -αν και κατά πολύ χειρότερες και επαναλαμβανόμενες- σήμερα. Όλες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες υιοθέτησαν την κυβερνητική προτροπή πως το θέμα είναι λήξαν, και δεν φιλοξενούν την παραμικρή αναφορά για τον βουλευτή της Ν.Δ στα πρωτοσέλιδα τους.

Στις επόμενες εκλογές, η (δημοσκοπικά προπορευόμενη) Ν.Δ θα παρουσιάσει, ως φαίνεται, ένα ψηφοδέλτιο στην Α’ Αθήνας που θα περιλαμβάνει τον Κυριάκο Πιερακκάκη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (που θα επιστρέψει στην κεντρική σκηνή), τους εκλεγμένους Βασίλη Κικίλια, Όλγα Κεφαλογιάννη, Άγγελο Συρίγο, Νικήτα Κακλαμάνη και άλλους που εκπροσωπούν εν τη ευρεία έννοια του όρου το φιλελεύθερο κέντρο. Ο Θάνος Πλεύρης, ως υπουργός Υγείας πλέον, θα είναι κι αυτός υποψήφιος (εκλεγμένος ήδη), ωστόσο εκ της νέας θέσεώς του πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός και δεν θα διολισθήσει στις γνωστές παλαιότερες απόψεις του περί μεταναστών κ.ά.

Η Α΄Αθήνας, όμως, δεν είναι μια τυχαία εκλογική περιφέρεια. Σε όλους είναι γνωστό τι ποσοστά συγκέντρωνε παλαιότερα η Χρυσή Αυγή, καθώς και ο Ηλίας Κασιδιάρης ως υποψήφιος δήμαρχος, έχοντας επενδύσει στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό που έχει φωλιάσει για τα καλά στις περιοχές του κέντρου, δίπλα στα Air bnb και το real estate με τις “χρυσές βίζες”.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έχει ανάγκη από ξεχωριστή και διακριτή ταυτότητα για να επανεκλεγεί. Αλλιώς, πως θα αντιμετωπίσει μια Κεφαλογιάννη, έναν Κικίλια, έναν Πιερακκάκη και όλους τους άλλους. Απλό, όσο και κυνικό. Αυτή την ταυτότητα αλιεύει στα θολά νερά της τοξικότητας και του ρατσισμού στα social media. Από την άλλη η Ν.Δ δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει ούτε μία από αυτές τις ψήφους, ασχέτως του ερέβους που κρύβει το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο. Τίποτε δεν γίνεται “εκ παραδρομής”, όλα υποκύπτουν στην ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Win win είναι ο Μπογδάνος για το κυβερνών κόμμα. Γι αυτό και η δήλωση Σπυράκη του ’19 μετεωρίζεται ως μη έχουσα πλέον καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Όπως μετέωρη μένει κι εκείνη η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με τους Δοξιάδη-Αγραπηδάκη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Τέτοια θα μπορούσε να είναι και τα νήπια, τα ονόματα των οποίων “κρεμάστηκαν” προκλητικά στο διαδίκτυο…

Υ.Γ Προς επίρρωσην, ανατρέξτε στα πολλά θετικά σχόλια ακολούθων του βουλευτή στο twitter για να κατανοήσετε πόσο υποδόρια είναι η επιρροή των απόψεων αυτών στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό αυτό της γνωστής Αφροδίτης Μάνου…

anatropinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: