20.9.21

Χωρίς έγκριση του ΕΜΑ η τρίτη δόση στους άνω των 60...

 Τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της ασθένειας Covid-19 θα λάβουν ακόμη τρεις κατηγορίες πολιτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επισήμως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Πρόκειται για...
τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, όσους φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας και οι υγειονομικοί. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός.

Τόσο η Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν πάντως ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εννέα μήνες εμβολιαστικής εκστρατείας, και τον εμβολιασμό περίπου 6,5 εκατ. ατόμων, διαπιστώθηκε ότι έπειτα από 5-6 μήνες, τα αντισώματα, που θεωρούνται δείκτης ανοσιακής απάντησης, μειώνονται. Επίσης, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους δεν έχουν επαρκή προστασία.


Όπως επισήμανε, για την απόφαση χορήγησης τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ελήφθησαν υπ' όψιν τα εξής κριτήρια:

Όσοι δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, δηλαδή μεταμοσχευμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, που δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Γι' αυτούς είναι πολύ σημαντική η τρίτη δόση, καθώς θα ενισχύσει την ανοσία τους έναντι του ιού.
Η μεγάλη ηλικία ή άλλες καταστάσεις υγείας. Όπως τόνισε, η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, άρα παίρνουν σειρά τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Τον αυξημένο κίνδυνο για αυτές τις ομάδες, επισήμανε επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και σχετικές ανοσιακές μελέτες.
Άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί. Τόνισε ότι οι υγειονομικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αντίδραση των εμβολίων στον ιό. 
Από την πλευρά του, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα πηγαίνουν σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ώστε να κάνουν «κατ' οίκον εμβολιασμούς».
Επισήμανε ότι η λίστα για την τρίτη δόση θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, βάσει των ατόμων που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: