25.7.21

Κύπρος: Η τουρκοποίηση της Αμμοχώστου από τον Ερντογάν...



 Οι Τούρκοι αφαιρούν τις ελληνικές επιγραφές από τα δημόσια κτίρια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου τουρκοποίησης και αφελληνισμού της περίκλειστης περιοχής της πόλης, όπως συνέβη μετά το 1974 σ’ ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Κύπρου.


Η «άλωση» της Αμμοχώστου ήταν.... ανέκαθεν στόχος των νέο-οθωμανικών ονειρώξεων του Ερντογάν, αλλά έπρεπε να έχει δίπλα του τον κατάλληλο άνθρωπο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κατοχικής ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που λειτουργεί ως απόλυτη μαριονέτα της Άγκυρας στο νησί.

Η θέα της καλυμμένης ελληνικής επιγραφής του ιστορικού «Ελληνικού Γυμνασίου» της Αμμοχώστου εξοργίζουν, όπως και οι εικόνες από το εσωτερικό του εκπαιδευτικού συγκροτήματος που αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος το εγκλήματος που συντελείται από το 1974 έως σήμερα στο πάλαι ποτέ στολίδι της Ανατολικής Μεσογείου, την Αμμόχωστο.


«Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου».


Ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού που πριν από 47 χρόνια, έσφυζε από φωνές και ζωή, σήμερα στέκει λεηλατημένος και ερειπωμένος, περιμένοντας την επόμενη πράξη του δράματος με πρωταγωνιστή τον Ταγίπ Ερντογάν, που ως άλλος Σελίμ Β’ -ο Σουλτάνος που το 1570 κατέλαβε την Κύπρο- προχωράει σ’ έναν ακόμη «Αττίλα», παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ.Ανδρέας Αναστασίου, με καταγωγή από την Αμμόχωστο που ζει σήμερα στη Λεμεσό, περνάει συχνά την «Πράσινη Γραμμή» για να βρεθεί στα Βαρώσια και να καταγράψει εικόνες εγκατάλειψης και λεηλασίας από τον γενέθλιο τόπο. Οι φωτογραφίες του πριν από μία εβδομάδα, έκαναν γνωστό την προκλητική ενέργεια των κατοχικών Αρχών ν’ αφαιρέσουν την ελληνική επιγραφή του «Ελληνικού Γυμνασίου» της Αμμοχώστου.

«Το μάτι μου έπεσε πάνω στο αέτωμα του σχολείου. Έχουν αφαιρέσει τα γράμματα που γράφουν «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ». Διαμαρτυρήθηκα στον Τ/Κ εργάτη και επιστάτη και μου είπαν ότι θα τα καθαρίσουν και θα τα ξαναβάλουν. Όμως πιστεύω πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση κατάληψη της περίκλειστης πόλης μας» σχολίασε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Ήδη μου είπαν πως δέχονται αιτήσεις από Τ/Κ για να τους δώσουν σπίτια και διαμερίσματα στα Βαρώσια».

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: