25.7.21

Ναυτία...


Στάθης Τσαγκαρουσιανος

«Η δραματική στιγμή που οι διασώστες βρίσκουν το άψυχο σώμα της Γαρυφαλλιάς -δείτε το βίντεο. Προσοχή, σκληρές εικόνες».

ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ προκαλεί ναυτία. Τελικά, τα χρόνια περνάνε, αλλά η καλές εφημερίδες (τώρα και sites) συνεχίζουν τη σχολή του Θέμου Αναστασιάδη, ο...οποίος έκανε περιουσία βάζοντας μαχαιρωμένους και αυτόχειρες γκρό πλαν στην πρώτη σελίδα. 

Έχει νόημα να ρωτήσει κανείς, τι προσθέτει το μακάβριο βίντεο στην ήδη μακάβρια είδηση; Τίποτα δεν προσθέτει. Είναι σκέτη δημοσιογραφική ασέλγεια πάνω σε νεκρό. Είναι τα νοησηρά γραΐδια που μαζεύονται σα κοράκια στις κηδείες διασήμων, πάνε πάνω από τα ανοιγμένα φέρετρα και κοιτάνε με λιμασμένο μάτι το πτώμα από κοντά-δήθεν να το προσκυνήσουν. Μόνο που εδώ πέφτουν και φράγκα. Κι ο εμετός διπλασιάζεται.

 

Έτσι όπως πάει, δεν αποκλείεται oι όντως αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι σε λίγο να ανασκάβουν τάφους, να μπουκάρουν σε νεκροτομεία.

 

Ρωτάω: Είναι περήφανοι για αυτά τα κλικ; Θα ήθελαν να δουν τη σορό ενός αγαπημένου τους προσώπου να διασύρεται έτσι, χωρίς δημοσιογραφικό λόγο και αιτία;

 

Τέλος πάντων, δεν γράφω αυτό το σημείωμα για να τους συνεφέρω― δεν ιδρώνει το αυτί τους. Το γράφω για να ζητήσω ευθέως  από την πολιτεία να θεσπίσει πιο αυστηρούς κανόνες για τέτοιες ειδήσεις που αφορούν την  ιερή στιγμή του θανάτου. Να τιμωρείται η δημοσιοποίηση αυτών των «ντοκουμέντων» με αληθινά σοβαρές ποινές. Ακόμη και τα κυνικότερα ευρωπαϊκά ταμπλόιντ δεν βάζουν πια τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο.

 

Και θα ήθελα να παρακαλέσω το κοινό να πάψει να κλικάρει σε αυτά τα πράγματα. Χλωμό, αλλά τουλάχιστον ας το κάνουν αυτοί που ήδη νοιώθουν ότι κάτι τους φταίει. Σιγά σιγά θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Δεν πρέπει να επιβραβεύεται η βεβήλωση του θανάτου και συνακόλουθα της δημοσιογραφίας.

Αυτό είναι αλητεία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΥΓ. Δεν έχω δει τι περιέχει το δημοσίευμα ούτε το βίντεο. Αρνούμαι να κλικάρω. Και πραγματικά δεν έχω ενδιαφέρον να συμμετέχω σε όλο αυτό...

Lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: