27.7.21

Χάθηκε στη... μετάδοση η ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες...Υπόλογος ήδη δύο φορές έχει βρεθεί ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, από την περασμένη Παρασκευή που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο: μία... με τη μη ζωντανή μετάδοση της καταπληκτικής εμφάνισης την Κυριακή, του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους που τον έστειλαν «καρφί» στον τελικό του αγωνίσματος και δεύτερη φορά με τη σημαντική νίκη του Παναγιώτη Γκιώνη στην πρεμιέρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο πινγκ πονγκ, που επίσης δε μετέδωσε η ΕΡΤ. 

Το θέμα έφτασε μέχρι τη βουλή, με ερώτηση και αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα ενημέρωσης Θεόδωρο Λιβάνιο.

«Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τα χρυσοπληρωμένα στελέχη του "επιτελικού" κράτους θα πρέπει να δώσουν άμεσα απαντήσεις», αναφέρουν ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. Λιβάνιο από τους Μάριο Κάτση και Νατάσα Γκαρά

Πρω​τοφανής αποτυχία ζωντανής μετάδοσης από την ΕΡΤ των προσπαθειών των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στην Ολυμπιάδα του Τόκιο

Η μη μετάδοση, από την ΕΡΤ, των προσπαθειών των ολυμπιονικών μας Λευτέρη Πετρούνια και Παναγιώτη Γκιώνη προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και εξόργισε την κοινωνία και τους αθλητές μας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φιάσκο μιας και δεν έχει ξανασυμβεί η ΕΡΤ να αποτυγχάνει να μεταδώσει συνεχόμενα τις προσπάθειες Ελλήνων αθλητών και μάλιστα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρά τις αντιδράσεις από τους ίδιους τους αθλητές, τις ομοσπονδίες τους και τους πολίτες η ΕΡΤ δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία ευθύνη, ούτε έχει παράσχει τις απαραίτητες πειστικές εξηγήσεις για την τραγική αυτή αβλεψία. Αντιθέτως, με ανακοίνωση της, επιλέγοντας να πει συνειδητά ψέματα, προβάλλοντας φθηνές δικαιολογίες περί δήθεν σφάλματος κάποιου άγνωστου Ιάπωνα σκηνοθέτη, προσπάθησε να παραπλανήσει πολίτες και αθλητές. Η στάση της διοίκησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης προσβάλλει τους Έλληνες αθλητές, που επί χρόνια, με κόπο και θυσίες, προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και τους χιλιάδες φιλάθλους που περιμένουν να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες τους.

Όπως είναι γνωστό η προετοιμασία για την κάλυψη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος που είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια μακρά διαδικασία. Η συγκεκριμενοποίηση όμως των τελικών πακέτων τηλεοπτικών μεταδόσεων έπεται των αρχικών γενικών συμφωνιών και είναι δυναμική ακολουθώντας τις ελληνικές συμμετοχές ανά άθλημα και ζητώντας πρόσθετα αποκλειστικά κυκλώματα ώστε να μη χαθεί η προβολή καμίας προσπάθειας Έλληνα αθλητή.

Δυστυχώς, και ενώ η παρούσα διοίκηση και τα στελέχη της, είχαν 2 χρόνια για να προετοιμαστούν κατάλληλα, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη ενός έμπειρου δυναμικού εργαζομένων, κατάφεραν να αποτύχουν οικτρά, επιδεικνύοντας τραγική έλλειψη οργάνωσης, προετοιμασίας και γνώσης του αντικειμένου, απαξιώνοντας έτι περαιτέρω τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Απέδειξαν επίσης πως είναι ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ' αλεύρι. 

Την ίδια στιγμή που σκορπάει εκατομμύρια ευρώ σε εκπομπές «γαλάζιων» και...αρεστών αφήνει «ξεκρέμαστους» τους Έλληνες αθλητές στο Τόκιο και χωρίς εικόνα τους Έλληνες τηλεθεατές.

Η ΕΡΤ βρίσκεται υπό την εποπτεία κι ευθύνη του Πρωθυπουργού, τον οποίο βαρύνει μεγάλη ευθύνη. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έχει καθήκον να προάγει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, να στηρίζει τους αθλητές μας, να σέβεται τους τηλεθεατές, κι όχι να προβάλλει μόνο τους πανηγυρισμούς του υπουργού αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, με δημόσιο χρήμα, αγνοώντας την προβολή των αγωνισμάτων. Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τα χρυσοπληρωμένα στελέχη του «επιτελικού» κράτους θα πρέπει να δώσουν άμεσα απαντήσεις.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποιος είναι ο λόγος που δεν προβλήθηκε η προσπάθεια του Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, ενώ είδαμε σε απευθείας μετάδοση μόνο τους πανηγυρισμούς του υπουργού, κ. Αυγενάκη;
Για ποιον λόγο η ΕΡΤ δεν μετέδωσε την προσπάθεια του Παναγιώτη Γκιώνη;
Φρόντισε η ΕΡΤ να διασφαλίσει τη μετάδοση όλων των προσπαθειών, όλων των αθλητριών και αθλητών μας;
Ποια πακέτα ροών εξασφάλισε η ΕΡΤ και σε τι κόστος;
Υπήρχαν ειδικά πακέτα ροών με τα οποία η ΕΡΤ θα εξασφάλιζε τη μετάδοση των προσπαθειών των Ελλήνων αθλητών και αν ναι γιατί δεν φρόντισε να τα εξασφαλίσει;
Ποιες ήταν οι καταληκτικές ημερομηνίες για την απόκτηση των συγκεκριμένων ροών και τι έπραξε στο χρόνο μέχρι την λήξη τους;
Κατατέθηκε φάκελος τεχνικών προδιαγραφών και καλύψεων; Ποιοι εισηγήθηκαν το πακέτο κάλυψης το οποίο τελικά αγόρασε η ΕΡΤ; Υπήρξε τελική έγκριση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου γι' αυτό;
Αληθεύει ότι η ΕΡΤ έσπευσε, μετά το φιάσκο, να προμηθευτεί τις απαραίτητες επιπλέον ροές; Αν ναι, σε τι κόστος; Υπήρξε επιπλέον επιβάρυνση για την εκ των υστέρων απόκτηση των ροών αυτών και ποιο είναι αυτό;
Βάσει των παραπάνω ερωτημάτων ζητούμε να κατατεθούν:

Οι σχετικές συμβάσεις και η αλληλογραφία για την κάλυψη και το κόστος με την κεντρική εταιρία μετάδοσης περιεχομένου OLYMPIC BROADCASTING SERVICE (OBS), τις συνεργαζόμενες εταιρείες και τους αρμόδιους διεθνείς φορείς, καθώς και οι ημερομηνίες υπογραφής τους.
Τα διαθέσιμα «πακέτα» μετάδοσης και το κόστος τους.
Οι σχετικές εισηγήσεις (για τις τεχνικές προδιαγραφές και την δημοσιογραφική κάλυψη) καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.
 
Την ίδια ώρα βέβαια, η δημόσια τηλεόραση φροντίζει να μας κρατάει ενήμερους μέχρι κεραίας για τους εκπροσώπους μας σε συγκεκριμένο άθλημα, το... τένις, με τους αγώνες των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη να μεταδίδονται ζωντανά από τη «ναυαρχίδα» της ΕΡΤ, την ΕΡΤ1 και σε επανάληψη μαγνητοσκοπημένοι, για να τους εμπεδώσουμε καλύτερα. 

Το Ραδιομέγαρο μάλιστα ενημέρωσε με ξεχωριστό Δελτίο Τύπου για την κάλυψη των δύο αθλητών, τροποποιώντας αναλόγως το πρόγραμμα της για να περιλάβει τους αγώνες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει με κανέναν άλλο Έλληνα αθλητή, περιλαμβανομένων των Ολυμπιονικών. 

Ευτυχώς πάντως, ώρες αργότερα εδέησαν να μας ενημερώσουν από την Αγία Παρασκευή με νέα ανακοίνωση και για το υπόλοιπο πρόγραμμα της αυριανής ημέρας. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: