25.5.20

Η πανδημία θα στοιχίσει 1 εκατ. θέσεις εργασίας στο Μεξικό...


Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εκτίμησε χθες ότι η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να στοιχίσει στη χώρα ως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη, παραμένουν...
κλειστοί.

Η μεξικανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση προτού χτυπήσει η πανδημία και διάφορες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ως και 9% φέτος προτού αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη το 2021.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι εξαιτίας του κορονοϊού θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. «Αλλά θα δημιουργήσουμε δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η εκτίμηση του προέδρου συνάδει με αυτή του συντονιστικού συμβουλίου των μεξικανικών επιχειρήσεων (CCE).

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ είχε διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά καταγράφει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης.

Χθες Κυριακή υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 215 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.764 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη μεξικανική επικράτεια αυξήθηκε έτσι σε 7.394 νεκρούς επί συνόλου 68.620 μολύνσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους κανόνες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταλλείων και των ορυχείων και των κατασκευών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, χωρών με τις οποίες το Μεξικό έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ετήσια έκθεσή του για την οικονομία που γενικά χρησιμοποιείται ως βάση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 3,9% φέτος, λόγω του «δραστικού» αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: