1.12.19

Τρέχουν και δεν φτάνουν Κάιρο και Αθήνα...

“Φωτιά” στην Αθήνα και δευτερευόντως στο Κάιρο έβαλε ο Ερντογάν με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Δένδιας πήγε σήμερα στην Αίγυπτο και συζήτησε το θέμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, την ώρα που στην Αθήνα η αντιπολίτευση ζητά...
ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην συνάντηση συμφωνήθηκε η Ελλάδα και η Αίγυπτος να επιταχύνουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση Δένδια-Σούκρι, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή άποψή τους ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν νομική βάση.

Στην θεσμική σαθρότητα του «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είχε αναφερθεί μία ημέρα νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα «πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της» και κάλεσε την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Κοινή οπτική και …σύνδεση με Κάιρο
Με το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα και το Κάιρο έχουν την εντύπωση πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, Σάρατζ στερείται της απαραίτητης νομιμοποίησης για την υπογραφή αυτών των μνημονίων, τα οποία λειτουργούν, ούτως ή άλλως, αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος βλέπουν πολλά πράγματα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο από την ίδια γωνία.

Αυτό βεβαίως δημιουργεί κάποια ζητήματα για την ελληνική πολιτική ηγεσία, όπως το γιατί δεν πρόλαβε τον Ερντογάν, επισπεύδοντας νωρίτερα τις διαδικασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ειδικά, όταν το Κάιρο είναι “ζεστό”, καθώς συμμετέχει, από κοινού με την Αθήνα και την Κύπρο, σε τριμερείς, τετραμερείς και πενταμερείς ενώσεις κρατών της περιοχής.

Από την άλλη, οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις δεν είναι και στα καλύτερά τους. Αντιθέτως θεωρούνται εχθρικές, ειδικά μετά την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων και την πρόσδεση της Αιγύπτου στο “άρμα” της Σαουδικής Αραβίας σε ό,τι αφορά και τον ακήρυχτο πόλεμο Άγκυρας-Ριάντ για την ηγεμονία στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο. Ο Ερντογάν βέβαια στην μοιρασιά που έκανε με βάση το δικό του δίκαιο και την αρχή της “μέσης γραμμής” δίνει δωράκια στην Αίγυπτο, αφού περιορίζει την κυπριακή θαλάσσια ζώνη στα 12 μίλια.

Το Κάιρο πάντως, όπως και η Αθήνα, έχει καταδικάσει ως παράνομα, τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ σε ό,τι αφορά την ενδολιβυκή διένεξη φέρεται να υποστηρίζει στρατιωτικά τον αντίπαλο του Σάρατζ, τον στρατάρχη και ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ενημέρωση τώρα
Από την πλευρά του ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με κάθε ευκαιρία. Το έκανε και στα Ύψαλα, στην τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, όπου με τις προκλητικές δηλώσεις του ανάγκασε την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρήσει. Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την Λιβύη και τόνισε ότι θα την πάει «σε άλλο επίπεδο» μόλις εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Παραλλήλως εμφανίστηκε υπερασπιστής της κυβέρνησης της Τρίπολης, έναντι των απειλών που, όπως είπε, δέχεται λόγω του μνημονίου και μίλησε ακόμη και για γεωτρήσεις από τις οποίες «δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία»!

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και για τις επόμενες κινήσεις. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και την καταδίκη της Τουρκίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να «στέκεται αδιάφορη» και ότι «η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν ωφελεί».

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ αρχίζει την Τρίτη στο Λονδίνο και ο Ερντογάν πάει σε αυτήν με έντονα επιθετική διάθεση, όπως έδειξε η αντιπαράθεσή του με τον Μακρόν για τον «εγκεφαλικό θάνατο» της Συμμαχίας. Το γεγονός δε ότι οι ισχυροί του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Γερμανία, έχουν τα δικά τους θέματα με την Άγκυρα μειώνει τις προσδοκίες της Αθήνας, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί με μοναδικό “σύμμαχο” τον ήδη στριμωγμένο Γάλλο πρόεδρο...

Βαγγέλης Σαρακινός
Πηγή: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: