30.5.19

Τα παιδιά στη Βρετανία υποφέρουν από τον ρατσισμό...



Δεκάδες κρούσματα ρατσιστικής βίας ενάντια σε παιδιά σημειώνονται καθημερινά στη Βρετανία, όπως επισημαίνει οργανισμός που ασχολείται με τη βία κατά των παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά παιδιά έχουν βάψει τα...
πρόσωπά τους άσπρα για να αποφύγουν τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Κοινωνία για την Πρόληψη της Βίας στα Παιδιά (NSPCC), καταγράφηκαν 10.571 εγκλήματα μίσους ενάντια σε παιδιά ακόμη και ενός έτους σε όλη τη Βρετανία. Αυτό συνεπάγεται περίπου 29 εγκλήματα την ημέρα, αριθμός μεγαλύτερος κατά 1/5 συγκριτικά με τα δεδομένα για τρία χρόνια πριν.

«Δεν με κάνουν παρέα επειδή έχω βρώμικο δέρμα»

Οι δηλώσεις των παιδιών-θυμάτων ρατσιστικής βίας που επισημαίνονται στην έκθεση του NSPCC είναι απόλυτα συγκλονιστικές.

«Δέχομαι bullying από τη μέρα που άρχισα το σχολείο. Οι θύτες με αποκαλούν με άσχημα ονόματα και με κάνουν να ντρέπομαι απίστευτα. Οι φίλοι μου δεν με κάνουν παρέα επειδή οι άνθρωποι άρχιζαν να τους ρωτάνε γιατί κάνουν παρέα με παιδιά με βρώμικο δέρμα», δήλωσε ένας 10χρονος Βρετανός. «Γεννήθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μου λένε να γυρίσω πίσω στη χώρα μου. Δεν το καταλαβαίνω», καταλήγει.

Στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων εξυπηρετεί η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στα παιδιά. Όπως δήλωσε στο CNN ένας εθελοντής υπάλληλος που δουλεύει οχτώ χρόνια στην υπηρεσία «είναι ιδιαίτερα σπαρακτικό κάθε φορά που ακούς ένα παιδί να εύχεται να είχε διαφορετική εμφάνιση».

Ακόμη, ο υπάλληλος έθιξε το γεγονός ότι πολλές φορές τα παιδιά δεν περιγράφουν τι βιώνουν στους γονείς τους, δηλώνοντας πως η τηλεφωνική γραμμή «είναι πάντα εδώ για να ακούει».
Αυξημένα γενικά τα κρούσματα ρατσισμού στο Η.Β.

Ακόμη, η οργάνωση δημοσιοποίησε και τα στοιχεία που διέθετε για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε όλο τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για 71.251 κρούσματα κατά το 2017-2018, αυξημένα κατά 14% από το προηγούμενο έτος.

Το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αναπηρία ανήκουν, σαφώς, στις αιτίες πρόκλησης τέτοιων φαινομένων, ωστόσο το χρώμα δέρματος παραμένει η συχνότερη αιτία ρατσιστικών κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρει πως η συχνότητα των περιστατικών με βάση το χρώμα του δέρματος είναι περίπου στα 8 ανά ώρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: