1.1.18

Στη Σαουδική Αραβία ο Αναστασιάδης...

για οικονομικές συμφωνίες...

O πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί το απόγευμα της Τρίτης για το Ριάντ, όπου στις 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του...
βασιλιά της χώρας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στο παλάτι και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο βασιλιάς. Θα ακολουθήσουν επίσημες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή συμφωνιών.

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council) και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της κυπριακής εταιρείας J&P (Ιωάννου & Παρασκευαΐδης), όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση προς τιμή του.

Στο Ριάντ, τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Μεταφορών, Ενέργειας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου.

Νέα τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Άλλη μια σημαντική τριμερή συμφωνία συνεργασίας με σειρά άμεσων πρακτικών εφαρμογών, υπογράφει η Κύπρος την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, με το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη συμφωνία που καθορίζει το κοινό σχέδιο δράσης γι' αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ιδιαίτερα από πετρελαιοειδή και όχι μόνο, που πρότεινε η Κύπρος μέσω του υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη στην τριμερή υπουργική συνάντηση του Απριλίου του 2016.

Το υπουργείο Γεωργίας απευθύνθηκε για στήριξη στη γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης, η οποία υιοθετώντας την πρόταση, προσέλαβε συμβούλους, οι οποίοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των τριών χωρών ετοίμασαν τη συμφωνία και το σχέδιο δράσης.

Με την τριμερή συμφωνία που θα υπογραφεί στην Λευκωσία, η συνεργασία σε αυτό το τομέα, τίθεται και επίσημα σε ισχύ.

Ξεκίνησε γεώτρηση στην «Καλυψώ»

Στις 12.00 το μεσημέρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε το τρυπάνι του Saipem 12.000 να τρυπά τον βυθό της θάλασσας προς τον στόχο «Καλυψώ», σε βάθος περίπου 1600 μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι χθες, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της γεώτρησης ήταν δύσκολες, η γεώτρηση προχωρά κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου.

Οι προσδοκίες είναι για ένα κοίτασμα κάπως μεγαλύτερο από την «Αφροδίτη», που ερμηνεύεται ως ανακάλυψη της τάξης των 5 τρις κυβικών ποδών. Αν επιβεβαιωθούν, ενισχύουν αφενός σημαντικά το απόθεμα υδρογονανθράκων της Δημοκρατίας και αφετέρου, αυξάνουν αισθητά τις πιθανότητες για άλλα κοιτάσματα με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση στην περιοχή...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: