1.12.09

Συμφωνίες και... ασυμφωνίεs...

«Προσωπικά άριστα, πολιτικά θα δείξει»... Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου σχολίασε στο «Εθνος» το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. «Προσβλέπω, λόγω και των μεγάλων θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, σε ευρύτερες προσπάθειες διαλόγου και συναινέσεων» ήταν τα πρώτα του λόγια μετά τη θερμή χειραψία, «είναι το απαραίτητο για να προχωρήσει η χώρα» προσέθεσε. Σύμφωνα με ...



πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, κοινές δράσεις για την ανάταξη της οικονομίας, συνεργασία για την πάταξη της διαφθοράς και αρραγές εθνικό μέτωπο».

Είπε πως «η αλήθεια για τα σκάνδαλα πρέπει να λάμψει» και σημείωσε με νόημα πως «όλοι θα κριθούμε από τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας».

Συγκρατημένος
Ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. «Ο δικός μου, συνταγματικά, θεσμικός ρόλος, μας υποχρεώνει να έχουμε αυτές τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως. Του εύχομαι επίσης κάθε επιτυχία για το καλό του τόπου» δήλωσε και τόνισε ότι, «ανάλογα με τα θέματα, θα είμαστε πότε μαζί, πότε απέναντι. Μαζί, γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία, και απέναντι γιατί υπηρετούμε μια διαφορετική ιδεολογία. Και αυτό επιβάλλει και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίστηκε και την προεκλογική περίοδο της προχθεσινής εκλογής. «Ηταν εσωτερική άμιλλα, δεν ήταν προεκλογικός αγώνας» απάντησε σε σχετική επισήμανση του πρωθυπουργού «διήρκεσε περίπου 40 μέρες, δημιούργησε μια εσωστρέφεια, την οποία και πρέπει να ξεπεράσουμε». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Συμφοιτητές, συγκάτοικοι, τώρα αντίπαλοι» του επισήμανε ένας δημοσιογράφος. «Το να είσαι φίλος με κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι πολιτικά αντίπαλος. Και -πιστέψτε με- όταν χρειάζεται να είμαστε πολιτικά αντίπαλοι, ως Νέα Δημοκρατία, θα είμαστε πολύ σκληρά απέναντι» είπε προκειμένου να δώσει το δικό του στίγμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει τον νέο αρχηγό της ΝΔ στη μέγγενη της συναίνεσης και της πόλωσης. Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου από τη μία θα καλεί τον Α. Σαμαρά σε κοινές πρωτοβουλίες και από την άλλη η κυβέρνηση θα του χρεώνει το παρελθόν της ΝΔ. Στόχος είναι από τη μία να εμφανιστεί πως ακολουθεί τον πρωθυπουργό και από την άλλη ότι είναι συνέχεια των ίδιων αποτυχημένων και καταδικασμένων πολιτικών.

Το ένα σκέλος θα εξυπηρετηθεί με πρωτοβουλίες όπως η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφάνεια και η επανεκλογή του Κ. Παπούλια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα (δεν αποκλείεται και η επίσπευση της σχετικής διαδικασίας) και το άλλο από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει τη μονομαχία με τον αντίπαλό του στη Βουλή, στον Α. Σαμαρά όμως θα απαντούν τακτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι υπουργοί.

Η προσπάθεια σε αυτό το σημείο θα είναι να εμφανιστεί η εξής εικόνα: «Ο Γιώργος αγωνίζεται για τα εθνικά θέματα και την οικονομία και ο Σαμαράς εκφράζει την αγωνία της δεξιάς να ξαναπάρει την εξουσία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο απόψεις για τον «αντίπαλο» Σαμαρά

Τα σημεία που προβληματίζουν τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είναι τέσσερα:

* Η ανταπόκριση του κόσμου στην εκλογή προέδρου της ΝΔ.
* Η εκλογή του Α. Σαμαρά από τον πρώτο γύρο.
* Οτι σε σχέση με την Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται ως άφθαρτος.
* Πως μπορεί να περιορίσει έως και να αφομοιώσει τον ΛΑΟΣ.

«Αυτά είναι τα στοιχεία που καθιστούν τον Α. Σαμαρά ισχυρό και υπολογίσιμο παίχτη», σημείωσε χθες στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με δημοσιογράφους συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. Από την άλλη, είναι πολλοί στην κυβέρνηση που πιστεύουν ότι «η ΝΔ του Α. Σαμαρά θα είναι μια μικρότερη ΝΔ».

«Το πολιτικό παιχνίδι κρίνεται στο κέντρο και ο Σαμαράς δεν μπορεί να το παίξει» είναι μία εκτίμηση στην οποία συμφωνούν αρκετοί εκ των επιτελών του πρωθυπουργού. Πιστεύουν πως ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα θελήσει να επιβεβαιώσει την εικόνα του σκληρού στα εθνικά, ότι θα ακολουθήσει σκληρή αντιπολίτευση στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, επιλογές που θα συσπειρώσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά θα βάλουν «ταβάνι» στην εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως συμπέρασμα όλων αυτών των προβληματισμών από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι «το παιχνίδι είναι στα χέρια μας». «Από την επιτυχία ή την αποτυχία των δικών μας πολιτικών θα κριθεί το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας και του Α. Σαμαρά». «Κριθήκαμε πριν από 50 ημέρες και είμαστε κυβέρνηση με μια πολύ ισχυρή εντολή» σημείωσε στην πολιτική ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: