9.5.24

Υπάρχει επόμενη μέρα για τη Γάζα;...



Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Νετανιάχου η απάντηση είναι αρνητική.

Τα προαπαιτούμενα ασφαλείας του Ισραήλ καθιστούν απαγορευτικό το πολιτικό κόστος μιας διεθνούς πολιτικοστρατιωτικής δύναμης που θα προσέφερε στοιχειώδεις εγγυήσεις σε αυτούς που θα διακινδύνευαν την επιστροφή τους στη Γάζα...

Ανεξάρτητα από την ατζέντα του Νετανιάχου, σταθεροποίηση και επιστροφή των προσφύγων στη Γάζα είναι εφικτή μόνο με μια συνολική επίλυση του Μεσανατολικού, στο πλαίσιο της φόρμουλας των δύο κρατών.
Χωρίς την προοπτική συνολικής επίλυσης δεν νοείται επόμενη μέρα στη Γάζα, έστω και ως μεταβατική περίοδος με την εμπλοκή της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με τη Γάζα ισοπεδωμένη και τα σύνορα της Αιγύπτου κλειστά, τα δυόμισι εκατομμύρια της νέας παλαιστινιακής προσφυγιάς θα αποτελέσουν μια βαριά υποθήκη για κάθε μελλοντική προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Μεσανατολικού.

Το μήνυμα για τους κατοίκους της Δυτικής Οχθης δεν επιδέχεται παρερμηνείες, συμπυκνώνεται στο «κοιτάξτε τι έπαθαν στη Γάζα».

Δεν υπάρχει επιστροφή στην 6.10.2023, καθώς η πολύμηνη σύγκρουση ακύρωσε ό,τι είχε απομείνει ως συμβιβαστική προσέγγιση, τόσο στο Καμπ Ντέιβιντ το 1978 όσο και στο Οσλο το 1993-94.

Η Γάζα εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια ήταν μια καταστροφή σε κατάσταση αναμονής, καθώς μετά την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων που αποφάσισε ο Σάρον το 2005 η περιοχή έγινε όχι μόνον ορμητήριο συνεχών πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, αλλά και κέντρο μόνιμης αμφισβήτησης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα που ελέγχει τμήματα της Δυτικής Οχθης.

Τούτων λεχθέντων, η απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα στη Γάζα επιβεβαιώνεται από τη δέσμευση Νετανιάχου ότι θα εκμηδενίσει τη Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα θα την έχει πείσει να απελευθερώσει τους ομήρους!

Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω είναι ασύμβατα με την πολιτική των ΗΠΑ για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και στρατηγική προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ολα αυτά μας βοηθούν να καταλάβουμε την επιμονή του Νετανιάχου στην εν εξελίξει εκκαθαριστική επιχείρηση στη Ράφα, καθώς ακόμη και λίγα τετραγωνικά μέτρα υπό τον έλεγχο της Χαμάς θα θόλωναν το μήνυμα της εκκαθάρισης της Γάζας.

Γιώργος Καπόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: