21.5.24

Αυτά δεν λέγονται…


Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε (ΕΡΤ): «Θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία (σημ. των Πρεσπών) με... τα προβλήματα και να ζητάει τώρα, που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά, δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ». Και αμέσως μετά: «Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτήν την πορεία, τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να συντελεστεί, εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

«Στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού» ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει τώρα να κυρωθούν τα (πέμπτος χρόνος στη… ναφθαλίνη) μνημόνια. Αλλά χωρίς «απόλυτη συμμόρφωση με τη (σημ. “φορτωμένη”) Συμφωνία των Πρεσπών», οι… ασυμμόρφωτοι Ε.Ε. δεν βλέπουν. Χώρια το άλλο επιχείρημα - τσιχλόφουσκα προς αναμηρυκασμό: ότι δεν κύρωσαν τα μνημόνια από πολιτική… διορατικότητα ως «διαπραγματευτικά όπλα», σε περίπτωση που τα πράγματα στράβωναν!

Μάλιστα. Αυτό δεν είναι…. διπλωματικός παραλογισμός. Ούτε θυμίζει την παροιμία: και η πίτα αφάγωτη και ο σκύλος χορτάτος. Ούτε καλόπιασμα προς την εκλογική πελατεία που επισείει «μακεδονικές σάρισες» (δεν ήξερα ότι το ξύλο τους ήταν από κρανιά!), μην κλίνει επί (πιο) δεξιά. Απλούστατα –έτσι τουλάχιστον δείχνει να πιστεύουν– διπλωματικός ελιγμός, διαχείριση διακρατικού (άρα και διεθνούς) ζητήματος, που αξίζει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια διεθνώς! Τώρα, ως τι να διδάσκεται, ως παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή; Θα σας γελάσω! Γιατί –και εδώ δεν θα σας γελάσω– η Συμφωνία των Πρεσπών ήδη διδάσκεται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως παράδειγμα ορθού διακανονισμού διακρατικών διαφορών! Μόνο που αυτά δεν λέγονται…

ΥΓ. Εφυγε ο Καπετάνιος μας! Ταξίδεψε ο Μάκης Δασκαλάκης, το πιο ζεστό χαμόγελο, η πιο γεμάτη καρδιά της παρέας…

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: