6.5.24

Μια δύσκολη επίσκεψη...



Στις 13 Μαΐου αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ακ Σαράι στην Άγκυρα, χωρίς να είναι ακόμη γνωστή η ατζέντα της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Όταν τον Δεκέμβριο του 2023, μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, το κλίμα στην Αθήνα ήταν περίπου εορταστικό. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολύ στα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πόνταρε στο μέρισμα της ειρήνης. 

Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι έλπιζαν ότι η Αθήνα και η Άγκυρα θα ήθελαν -και θα μπορούσαν- να κάνουν το μεγάλο άλμα και να συζητήσουν τα δύσκολα, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε μαζέψει τους τουρκοφάγους της από τα τηλεπαράθυρα, ενώ θεωρούσε ότι υπάρχει ένας ανοιχτός πολιτικός διάδρομος στο εσωτερικό για διαπραγμάτευση με την Τουρκία μέχρι τις επόμενες εκλογές. 

Ωστόσο, δεν φαίνεται να επαληθεύονται οι αισιόδοξοι, καθώς δέκα ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα το εορταστικό κλίμα έχει υποχωρήσει αισθητά και ο πήχης των προσδοκιών έχει χαμηλώσει.

Το γκραν σουξέ της βίζας

Μετά από πολιτικό διάλογο πολλών μηνών (μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ), μετά από πολλούς γύρους επαφών για τη λεγόμενη θετική ατζέντα (μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Μπ. Ακτσαπάρ) και μετά τον πολλοστό γύρο συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μεταξύ του εντεταλμένου του υπουργείου Άμυνας, πρέσβη Λαλάκου και του Ακτσαπάρ) δύο είναι οι επιτυχίες στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Η πρώτη είναι η διατήρηση των «ήρεμων νερών» για σχεδόν ενάμιση χρόνο, με σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και εντυπωσιακή μείωση του κόστους της κηροζίνης -και όχι μόνο- για την αναχαίτισή τους.

Η δεύτερη είναι η ειδική βίζα για τους Τούρκους τουρίστες για δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που κάνει την έλευσή τους στην Ελλάδα πιο εύκολη και αρέσει πολύ σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να περάσουν απέναντι. Αρχικά, η βίζα ίσχυε για πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Ρόδος) και είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν μέσα σε έναν μήνα οι επισκέψεις από την Τουρκία. Από τη Μεγάλη Εβδομάδα η βίζα επεκτάθηκε και σε άλλα πέντε νησιά. Αυτές τις ημέρες οι Τούρκοι τουρίστες αναμένεται να φτάσουν με συνοπτικές διαδικασίες -και με το κόστος της βίζας στα 60 ευρώ- και στη Λέρο, στη Λήμνο, στη Σύμη, στην Κάλυμνο και στο Καστελόριζο. Τους περιμένουν με χαρά οι επίδοξοι οικοδεσπότες, που παρακολουθούσαν από κοντά τη θετική εμπειρία κυρίως από τη Λέσβο, η οποία απολαμβάνει ήδη πολύτιμες οικονομικές «ενέσεις» από τους Τούρκους επισκέπτες. 

Η πλημμελής ενημέρωση…

Κατά τα άλλα, δεν είδαμε πρόοδο στις διμερείς συνομιλίες, ή τουλάχιστον δεν μάθαμε εάν υπήρξε πρόοδος, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μια φοβερή δυσανεξία στη διαφάνεια και στην ενημέρωση. Πιο πολλά μαθαίνει η ελληνική κοινή γνώμη από κάποιο tweet του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ή από τις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν, μάλιστα, πιστέψει κανείς τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ούτε καν η εθνική αντιπροσωπεία δεν ενημερώνεται έγκυρα και έγκαιρα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Όπως, άλλωστε, δεν ενημερώνεται για τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Τι πάει να κάνει, λοιπόν, ο Μητσοτάκης στην Άγκυρα; Επιδιώκει κάτι περισσότερο από τη διατήρηση των «ήρεμων νερών»; Η πιθανότερη απάντηση είναι «όχι». Το μεγάλο άλμα για να ανοίξει ο δρόμος προς τη Χάγη δεν έχει γίνει, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει εκφράσει ποτέ αυτή την πρόθεση. Επιπλέον, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αποφύγει κάθε εικόνα ενδοτικότητας -πραγματικής ή μη- για να μην του κοστίσει στις ευρωκάλπες.

Κάκη Μπαλή - ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: