22.5.24

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία πως έστειλε διαστημικό όπλο...


...σε τροχιά αμερικανικού δορυφόρου...
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί την Μόσχα ότι εκτόξευσε διαστημικό όπλο και το έθεσε στην τροχιά δορυφόρου της αμερικανικής κυβέρνησης...

«Η Ρωσία έθεσε σε χαμηλή γήινη τροχιά δορυφόρο που εκτιμούμε ότι αποτελεί διαστημικό όπλο ικανό να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πατ Ράιντερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το διαστημικό όπλο που εκτοξεύθηκε στις 16 Μαΐου τέθηκε στην τροχιά δορυφόρου της αμερικανικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, δήλωσε ο Ράιντερ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπισθούμε τον διαστημικό τομέα», είπε.


Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

«Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για το θέμα. Ενεργούμε σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δεν παραβιάζουμε τίποτε και έχουμε αναρίθμητες φορές πάρει θέσει υπέρ της απαγόρευσης όλων των όπλων στο Διάστημα», είπε. «Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες μας έχουν απορριφθεί και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Χθες, η Μόσχα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να τοποθετήσουν όπλα στο Διάστημα αφού η Ουάσινγκτον προέταξε βέτο σε ρωσική πρόταση για την Μη Διάδοση στα Ηνωμένα Εθνη.

«Εδειξαν και πάλι ότι οι πραγματικές τους προτεραιότητες στον τομέα του Εξωατμοσφαιρικού Διαστήματος δεν έχουν ως στόχο την διαφύλαξη του Διαστήματος από κάθε όπλο, αλλά την ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα και την μεταβολή του σε αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωσή της.

Τους τελευταίους μήνες, ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πρόθεση ανάπτυξης όπλων στο Διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπερδυνάμεις έχουν καταθέσει ανταγωνιστικές προτάσεις Μη Διάδοσης στα Ηνωμένα Εθνη.

Η Ρωσία προέβαλε το βέτο της στην αμερικανική πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα, ενώ την πρόταση της Μόσχας μπλόκαραν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κατά την διάρκεια ψηφοφορίας την Δευτέρα.

Ο αμερικανός αντιπρεσβευτής Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι η πρόταση της Ρωσίας, που καλούσε όλες τις χώρες «να λάβουν επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν εσαεί την ανάπτυξη όπλων στο Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα» είχε ως στόχο την εκτροπή της προσοχής και κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσφεύγει σε «διπλωματική χειραγώγηση».

Είπε επίσης ότι η εκτόξευση της 16ης Μαΐου ακολουθεί άλλες «εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων που μπορούν να εξοπλιστούν με αντιδορυφορικά συστήματα σε χαμηλή γήινη τροχιά, το 2019 και το 2022». Τον Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει αντιδορυφορικό όπλο.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον, με υπόβαθρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, επαναφέρουν τον κίνδυνο, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για την στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, παρά την συνθήκη του 1967 (Συνθήκη για το Διάστημα) που απαγορεύει «την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ή κάθε όπλου μαζικής καταστροφής που είναι κατασκευασμένο ειδικά για να τεθεί σε τροχιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: