22.5.24

Διαδοχικές οι «σφαλιάρες» στον Νετανιάχου...



Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τρεις χώρες, έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα «χτυπήματα»...
Σε όλο και πιο δύσκολη θέση έρχεται σχεδόν καθημερινά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιμένει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεπάγονται τη συνέχιση του «φόρου αίματος» άμαχων Παλαιστινίων. 


Σήμερα, ο Νετανιάχου δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα, καθώς τρεις χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία) αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Σε δηλώσεις τους, οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών τόνισαν μεταξύ άλλων πως η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι το ουσιαστικό βήμα για την επίλυση της κρίσης και τη λήξη του πολέμου στον θύλακα, αλλά και για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών: μιας λύσης, η οποία θα είναι επωφελής τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς. Παράλληλα, κάλεσαν κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους (δηλαδή, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος). 

Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια του Ισραήλ για την κίνηση των τριών χωρών, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Απανωτά τα πλήγματα

Το «χτύπημα» αυτό στην κυβέρνηση του Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στην πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προς την αρμόδια δικαστική επιτροπή, να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης –με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας– κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας (αλλά και κατά τριών ηγετών της Χαμάς). Πρόκειται για άλλη μια κίνηση σε διεθνές επίπεδο που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ. 

Για το θέμα αυτό, ΗΠΑ και Βρετανία έσπευσαν να στηρίξουν το Ισραήλ, ενώ διχασμένη εμφανίστηκε η Ε.Ε. για το αίτημα έκδοσης εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου. 

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα ο κεντροδεξιός Μπένι Γκαντς -πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ και φερόμενος ως «εκλεκτός» της Ουάσινγκτον για την επόμενη ημέρα- «έστειλε» τελεσίγραφο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό: δίνοντας διορία μέχρι τις 8 Ιουνίου, ο κεντροδεξιός Γκαντς κάλεσε τον Νετανιάχου να δεσμευθεί σε ένα σχέδιο για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς. Κι εδώ το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε σε υψηλούς τόνους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο Γκαντς έδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να το δώσει στη Χαμάς.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί η συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ισραηλινών πολιτών κατά της κυβέρνησης (όπως καταγράφεται στις συνεχείς διαδηλώσεις που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων αλλά και την αποπομπή Νετανιάχου), τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κλίμα (τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών) κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: ο οποίος ίσως να συνειδητοποιεί σιγά-σιγά πως η ανυποχώρητα σκληρή στάση του στον πόλεμο δεν έχει αποφέρει τα αποτελέσματα που προφανώς επιδίωκε.

→ Τουλάχιστον 35.709 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.990 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: