10.5.24

Πάνω από 150.000 άμαχοι εγκατάλειψαν τη Ράφα...


Σχεδόν 35.000 οι νεκροί στη Γάζα...
Με κάθε τρόπο και μέσο (φορτηγά, ποδήλατα ακόμα και με κάρα) δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη τραπεί σε φυγή από την πόλη Ράφα, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τους φονικούς βομβαρδισμούς και από την εκτεταμένη εισβολή του ισραηλινού στρατού που αναμένεται να ακολουθήσει, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλη περιοχή της πολύπαθης (και ισοπεδωμένης πλέον, σε μεγάλη έκταση) Λωρίδας της Γάζας...

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την περασμένη Δευτέρα: ημέρα που ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους άμαχους Παλαιστινίους να φύγουν από την περιοχή, τονίζοντας πως επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι κατέφυγαν στη Ράφα, είτε αφού διέφυγαν από τις μάχες ή αφού αποχώρησαν από τα κατεστραμμένα σπίτια τους είτε επειδή ακολούθησαν τις οδηγίες του ισραηλινού στρατού. Έτσι, μετατράπηκε σε εκτεταμένο και υπερπληθή καταυλισμό προσφύγων η πόλη αυτή των 300.000 κατοίκων. 


Οι εκκλήσεις και η αιματοχυσία

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες έχουν χτυπήσει ηχηρά τον κώδωνα κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι τα αποθέματα καυσίμων επαρκούν μόλις για 48 ώρες: στη συνέχεια θα πρέπει να παύσουν ζωτικής σημασίας αντλίες νερού και αρτοποιεία που τροφοδοτούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να σβήσουν τα φώτα, να περιορίσουν τη χρήση θερμοκοιτίδων και να κλείσουν τα χειρουργεία: με ό,τι συνεπάγονται όλα αυτά για τις ζωές των χιλιάδων ψυχών που ζουν εκεί. 

Με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός να έχουν βαλτώσει, το Ισραήλ (παρά τις διεθνείς εκκλήσεις) εμφανίζεται αποφασισμένο να ολοκληρώσει το «έργο» του στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας πως η πόλη Ράφα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των μαχητών της Χαμάς. 

Παράλληλα, ο φόρος αίματος αυξάνεται καθημερινά: σύμφωνα με την πιο πρόσφατο τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 34.943 Παλαιστίνιοι (κυρίως γυναίκες και παιδιά) έχουν σκοτωθεί και 78.572 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν...

Οι σημαντικές εξελίξεις της ημέρας:

⇒ Με συντριπτική πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επέκταση «των δικαιωμάτων και προνομίων» της Παλαιστίνης, αναγνωρίζοντας ότι η Παλαιστίνη πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού. 

⇒ Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), την οποία έχει θέσει στο στόχαστρό της η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορώντας την για συνεργασία με τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αιτία ήταν ότι έγιναν στόχος εμπρησμού την Πέμπτη από Ισραηλινούς κατοίκους της πόλης.

⇒ Μία ακόμα σοκαριστική έκθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τα βασανιστήρια που υφίστανται οι αιχμάλωτοι του ισραηλινού στρατού. Οι Παλαιστίνιοι που απήχθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα απογυμνώνονται και παραμένουν δεμένοι με δεμένα μάτια, είπαν στο CNN οι πληροφοριοδότες της έρευνας. 

⇒ Νέες εκκενώσεις φιλοπαλαιστινιακών καταυλισμών πραγματοποιήθηκαν από τουλάχιστον τρεις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζονται οι δυναμικές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

⇒ Ισπανία και η Ιρλανδία, σε συνεργασία με τη Μάλτα και τη Σλοβενία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια: