14.5.24

Χειροπέδες στον νο1 λαθροδιακινητή...



Ένας από τους διαβόητες διακινητές μεταναστών με έδρα το ιρανικό Κουρδιστάν συνελήφθη από τις τοπικές αρχές, λίγες ημέρες μετά το ρεπορτάζ του BBC για τη δράση του...
Ο Μπαρζάν Ματζίντ, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Σκορπιός», συνελήφθη το πρωί της Κυριακής έξω από το σπίτι του, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Το δίκτυο του Ματζίντ είχε φέρει στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους, μέσα σε άθλιες συνθήκες και αφού είχαν καταβάλει τεράστια ποσά ο καθένας από αυτούς. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν περάσει το Στενό της Μάγχης σε βάρκες ή κρυμένοι σε φορτηγά. Σε άλλες περιπτώσεις, τους είχε οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα δύο συντάκτες του BBC τον είχαν εντοπίσει στη Σουλεϊμανίγια στο Ιράκ. Είπε είχε μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στη Μάγχη: «Ίσως χίλιους, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν μέτρησα», είπε.

Έδειχνε μάλιστα να αδιαφορεί για τα θύματα: «Είναι γραμμένο από τον Θεό πότε θα πεθάνεις, αλλά ο Θεός δεν σου λέει “μπες στη βάρκα”».

Μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα του BBC για να εντοπίσουν τον Ματζίντ. Εξετάζουν μάλιστα την πιθανότητα να τον ανακρίνουν και αξιωματούχοι από ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: