29.12.23

Καλύτερα μίζεροι, παρά άνιωθοι...


Πέτρος Κατσάκος

«Απρόοπτο» λέει η είδηση από τη Γιορτή των Φαναριών του Βόλου, όπου ένα αναμμένο φαναράκι έπεσε πάνω σε σκάφος που ήταν δεμένο στο λιμάνι και προκάλεσε φωτιά. Ένα περιστατικό που έγινε είδηση μόνο και μόνο επειδή κάηκε ένα πανάκριβο σκάφος αναψυχής. 

Ένα περιστατικό που καλό θα ήταν να το... βλέπαμε και στην πραγματική του διάσταση, καθώς αυτές οι εσχάτως δημοφιλείς γιορτές των φαναριών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια περιβαλλοντική ηλιθιότητα που μόνο μόλυνση και προβλήματα δημιουργεί. «Δίνει χαρά στα παιδιά» ήταν η περσινή δικαιολογία των Δήμου Αθηναίων για τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια που υψώθηκαν από την πλατεία Κοτζιά, χωρίς κανείς να νοιαστεί πού -είτε αναμμένα είτε σβησμένα- ως σκουπίδια θα καταλήξουν. 

«Μην είστε μίζεροι» ανταπαντούν στους αντιρρησίες αυτής της γιορτής οι δήμαρχοι, που σε όλο και περισσότερες πόλεις την εντάσσουν στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς τους. «Μα είναι επικίνδυνα να κάψουν δέντρα» τους λες. «Θα τα ανάψουμε κοντά στη θάλασσα» σου απαντούν. «Μα θα πέσουν στο νερό κι αυτό αποτελεί πρόβλημα για πολλά θαλάσσια πλάσματα» τους εξηγείς. «Μην είσαι μίζερος» εξακολουθούν να σου λένε, βάζοντας μια την ανθρώπινη απόλαυση (;) πάνω από το φυσικό περιβάλλον.

Και επιμένουν να υψώνουν τα αναμμένα φαναράκια στον ουρανό της ματαιοδοξίας και της κενότητας, που έρχονται να προστεθούν στον πρωτοχρονιάτικο βομβαρδισμό των πυροτεχνημάτων, τα οποία, όπως σε κάθε αλλαγή του χρόνου, θα έρθουν να σκορπίσουν τον θάνατο σε χιλιάδες πουλιά και τον πανικό σε ζώα και ανθρώπους με ιδιαίτερες ευαισθησίες. 

Κι αν τολμήσεις να εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου και για τα πυροτεχνήματα, πάλι μίζερος θα χαρακτηριστείς, που βάζει πάνω από το φαντασμαγορικό θέαμα των πυροτεχνημάτων τους φόβους κάποιων ανθρώπινων και μη μειοψηφιών. Καλύτερα όμως μίζεροι, παρά άνιωθοι κι αναίσθητοι...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: