2.10.23

Οσοι δεν αγαπούν τα... προγούλια...


...και το πολιτικό περιεχόμενο...

Το επικοινωνιακό «γκελ» και στις πιο light εκπομπές (στις, κατ’ ευφημισμόν συνήθως, «infotainment») των καναλιών διαθέτει αναμφισβήτητα μια μιντιακή παντοδυναμία προβολής και ως εκ τούτου τη μεγάλη χάρη της. Και στις τελευταίες εθνικές εκλογές είδαμε τους... περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς, του γ.γ. του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου, να υποκύπτουν σ’ αυτή τη χάρη.

Η οποία βέβαια έχει τους κανόνες της, προτιμώντας συνήθως ν’ αφοσιωθεί σε πρόσωπα που χωράνε στα καλοραμμένα κοστούμια των απαιτήσεων μιας τέτοιας τηλεοπτικής «αποστολής»: γοητεία, σεξαπίλ, χιούμορ, γυμνασμένο σώμα, ωραίο χαμόγελο, καλοραμμένα ρούχα, δήθεν «αυθόρμητη» και γρήγορη ατάκα, εύπεπτες επικλήσεις θετικών συνειρμών (οικογένεια, συντροφικότητα, φιλία, ενότητα, ζωοφιλία, ελπίδα), όλα αυτά μαζί, ή έστω μεγάλη έφεση σε κάποια από αυτά. Αυτές οι εκπομπές παίζουν κυρίως με την εικόνα - το ξέρουμε. 

Κάποια στιγμή όμως όσον αφορά τους πολιτικούς έρχεται η ώρα της παραγωγής πολιτικής. Είναι εξίσου πρόθυμη αυτή η τηλεοπτική «ζώνη» να υποδεχτεί κι αυτή τη διάσταση μιας λαμπερής και αγαπημένης κατά τα άλλα δισδιάστατης εικόνας, πολλώ δε μάλλον να την προβάλει; Πολύ αμφιβάλλω και δη σε ό,τι αφορά τον φορέα ενός αντιπολιτευτικού λόγου.

Ο κ. Κουτσούμπας είναι γι’ αυτές τις εκπομπές εξαιρετικά χαριτωμένος όταν κάνει χιούμορ ή «αποκαλύπτει» πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του. Οταν καταγγέλλει εργοδοτικές πρακτικές είναι απλά ανύπαρκτος. Το ίδιο ασφαλώς θα ισχύσει με τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο κι αν το δικό του lifestyle, η μιντιακή του έφεση αλλά και η άψογη εμφάνιση είναι ικανά να συντηρούν για καιρό το ενδιαφέρον όσων θέλουν να μάθουν πού γυμνάζεται ή πού αγοράζει πουκάμισα, αλλά όχι και τι λέει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα αυτού του είδους οι εκπομπές είναι δίκοπο μαχαίρι, όχι βελούδινο ατού. Εύκολα σου φτιάχνουν για τον κόσμο της τηλεοπτικής πραγματικότητας την εικόνα ενός αστραφτερού χαμόγελου που δεν έχει περιεχόμενο και έτσι τη διατηρούν. Εάν, εφόσον και όταν το χαμόγελο συνδεθεί μ’ ένα περιεχόμενο, δεν τις αφορά. Γιατί αυτές οι εκπομπές δεν αγαπάνε καθόλου τα προγούλια, τις σοβαρές αναλύσεις και το περιεχόμενο...

Ναταλί Χατζηαντωνίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: