1.10.23

Ο Μπάιντεν βάζει ξανά στο τραπέζι τη βοήθεια στην Ουκρανία...



Μπορεί μετά από τον χθεσινό συμβιβασμό στη Γερουσία να αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος επαναφέρει την πίεση για να ψηφιστεί άμεσα νομοσχέδιο για τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ηχθεσινή έκτακτη νομοθεσία επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους για 45 ημέρες, όμως από αυτή αφαιρέθηκε η νέα χρηματοδότηση προς την Ουκρανία κάτι που οι Δημοκρατικοί επέκριναν, αλλά τελικά «συμμορφώθηκαν»...


Αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ωστόσο ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να εγκριθεί η νέα βοήθεια σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.


«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία να διακοπεί», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τηρήσει την υπόσχεσή του στον λαό της Ουκρανίας και θα εγγυηθεί την υιοθέτηση της απαραίτητης υποστήριξης (...) στην Ουκρανία αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο κ. Μπάιντεν αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι.

Τα μέλη της Βουλής αναμένεται να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο κ. Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ρεπουμπλικάνοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εναντιώθηκαν σθεναρά στη συμπερίληψη της βοήθειας στην Ουκρανία, παρά το ότι είχαν ταχθεί υπέρ πιο μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μακάρθι.

Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, η συμφωνία που απέτρεψε την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους είναι «καλή είδηση για τον αμερικανικό λαό». Ωστόσο, «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση», συμπλήρωσε.

Κάνοντας αναστροφή την τελευταία στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κείμενο που πρότεινε στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων για να αποφευχθεί η παράλυση. Το μέτρο εγκρίθηκε από 88 γερουσιαστές –9 ψήφισαν κατά–, αποτρέποντας in extremis το λεγόμενο shutdown για 45 ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: