1.12.22

Σε Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο το επίκεντρο της κακοκαιρίας...



Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Λήμνου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έως τις πρώτες βραδινές ώρες στην περιοχή τους, καθώς σταδιακά τα φαινόμενα του «Ariel» κινούνται προς τα ανατολικά. 

Το μήνυμα προειδοποιεί... για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) έως τις πρώτες βραδινές ώρες στη Λήμνο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισήμαινε ότι το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel» θα αρχίσει να εξασθενεί από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, ωστόσο κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο Ιόνιο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Τόνιζε δε ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το απόγευμα, αλλά και ως το πρωί της Παρασκευής.

163 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική

Συνολικά 163 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

•Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, έλαβε 33 κλήσεις εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων, 24 για κοπές δέντρων και 8 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

•Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έλαβε 104 κλήσεις, εκ των οποίων 100 για αντλήσεις υδάτων και 4 για απομακρύνσεις ατόμων από Ι.Χ.Ε. οχήματα προς ασφαλή σημεία.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μία κλήση για άντληση υδάτων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής μία κλήση για άντληση υδάτων και 2 για κοπές δέντρων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας  5 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου μία κλήση για κοπή δέντρου.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μία κλήση για άντληση.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr για αύριο Παρασκευή, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες προοδευτικά έως το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα. 

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων πολύ τοπικού χαρακτήρα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα έχει μικρή άνοδο, σύμφωνα με το meteo, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 14, στην Ήπειρο από 4 έως 16 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 18-20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 9 έως 14 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 18-20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις 2-4 Μποφόρ.

Νεφώσεις και τοπικές βροχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις, κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς.

Παραμένει η ταλαιπωρία στην Κακιά Σκάλα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, εξαιτίας της πτώσης βράχου στο οδόστρωμα, έπειτα από κατολίσθηση τα ξημερώματα και ευτυχώς χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης άνοιξε η δεξιά λωρίδα της νέας εθνικής οδού στο ρεύμα προς Αθήνα, ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει όλος ο δρόμος.

Η αμαξοστοιχία 1321, που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς-Κιάτο και έχει σταματήσει στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κινέτας, ξεκίνησε ξανά για τον προορισμό της.

Εξαιτίας της αποκόλλησης βράχου, έχει εκτραπεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον κόμβο Κινέτας (55,8 χλμ.) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

Η κυκλοφορία εξακολουθεί να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό. Σύμφωνα με την ανακοίνωσης της Ολυμπίας Οδού, τοποθετήθηκαν new jersey μεταξύ δεξιάς και μεσαίας λωρίδας, με στόχο να αποδοθεί η δεξιά λωρίδα στην κυκλοφορία. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών ειδικής ομάδας αλπινιστών, οι οποίοι συνεχίζουν το «ξεσκάρωμα» (καθαρισμός χαλαρών σημείων που έχουν διαταραχτεί) σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω και εκτός των ορίων του έργου. 

Επίσης, δημιουργείται φράχτης ανάσχεσης στο σημείο, ώστε να καταστεί δυνατό, με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών, να αποδοθεί σε κυκλοφορία μία ακόμα λωρίδα τις επόμενες μέρες. Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή.

Όσον αφορά τα αίτια της αποκόλλησης του βράχου, η Ολυμπία Οδός σε άλλη ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «η καταρρακτώδης βροχόπτωση που ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα ήταν προφανώς ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας. Ενδεχομένως σωρευτικά να επηρεάζει και η σεισμική δραστηριότητα της τελευταίας περιόδου». 

Υποστήριξε επίσης ότι το επίμαχο σημείο από το οποίο αποκολλήθηκε ο βράχος «είναι από πολύ ψηλά, εκτός των ορίων του Έργου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: