Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ανακοινώσει ότι στη συνέχεια σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι...
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν βρισκεται στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, διά του Λευκού Οίκου, είχε διαμηνύσει ότι είναι κουρασμένος και απογοητευμένος, αλλά στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ ο αντιπρόεδρος του Τζέι Ντι Βανς είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ, σε περίπτωση μη συμφωνίας Μόσχας - Κιέβου, θα πρέπει να πουν ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υπάρξει δουλειά για την επίτευξη λύσης, λέγοντας πάντως ότι η διαδικασία είναι επίπονη και ίσως μακροπρόθεσμη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Sky News Μάικλ Κλαρκ, ο Πούτιν φέρεται να επιδιώκει μια γρήγορη σύνοδο κορυφής, με στόχο να ξεφύγει από οτ «καθεστώς παρία». Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνοδος, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα του ασκηθεί για να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός. Ο Κλαρκ υποστηρίζει ότι θα προσπαθήσει να χειριστεί τις λεπτομέρειες και την ημερομηνία μιας τέτοιας συνάντησης με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο για να συνεχίσει τις εχθροπραξίες.
Βέβαιος ο Πούτιν ότι μπορεί να καταλάβει τέσσερις ουκρανικές περιοχές
Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στη συνομιλία, καθώς είναι βέβαιος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διαπεράσουν τις άμυνες της Ουκρανίας και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Πούτιν αναφέρεται σε Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσόν και Λουγκάνσκ, από τις οποίες η Μόσχα έχει απαιτήσει την αποχώρηση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, δύο άλλα άτομα κοντά στο Κρεμλίνο διαμηνύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος για παρατεταμένο πόλεμο, προκειμένου να καταλάβει το έδαφος που θέλει, κάτι που σημαίνει ότι είναι απίθανο να προσφέρει παραχωρήσεις στον Τραμπ.
Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ αν δεν υπάρξει πρόεδρος
Με δεδομένες τις αντιστάσεις της Ρωσίας, πολλοί διερωτώνται τι θα πράξει ο Ντόναλντ Τραμπ αν δεν επιτευχθεί πρόοδος κατά τις σημερινές συνομιλίες. Στην Ευρώπη υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είτε θα επιβάλλει μια καταστροφική συμφωνία για την Ουκρανία, είτε θα εγκαταλείψει την ιδέα της ειρήνευσης αλλά και τις αμερικανικής υποστήριξης στο πεδίο της μάχης.
Ήδη νωρίτερα, ο Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Ξέρω ότι [ο Τραμπ] είναι πρόθυμος να το κάνει, αλλά αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη, τότε τελικά θα πούμε ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου