14.5.24

Με δύο πρόσωπα ο καιρός...

Από τις βροχές στα… «35άρια» – Πότε αλλάζει το σκηνικό...

Φθινοπωρινός είναι ο καιρός τα τελευταία 24ωρα, με βροχές και καταιγίδες να επηρεάζουν από το μεσημέρι της Δευτέρας αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα σημειωθούν την Τρίτη τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Όσον αφορά την Αττική, η Υπηρεσία κάνει λόγο για νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Καλοκαίρι προ των πυλών

Σταδιακά αναμένεται βελτίωση από το βράδυ της Τρίτης και από την Πέμπτη το σκηνικό αλλάζει άρδην, με το καλοκαίρι να κάνει την εμφάνισή του. Χαρακτηριστική η ανάρτηση που έκανε τη Δευτέρα ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Συγκεκριμένα, μίλησε για τον υποτροπικό αεροχείμαρρο που  έρχεται στη χώρα για να φέρει ουσιαστικά τις πρώτες ζέστες της χρονιάς, αλλά και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης. Μάλιστα, σημειώνει στη νέα του ανάρτηση ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν από το νέο κύμα ζέστης θα είναι: αρχικά η δυτική και η νότια Ελλάδα όπου το Σάββατο ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 30, ενώ αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών στην Κρήτη, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αργολίδα και τα Δωδεκάνησα από την επόμενη εβδομάδα.

«Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας. Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», σημειώνει ο κ. Τσατραφύλλιας.

Όσον αφορά την Αττική, το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς το Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: