3.6.23

Βεβαίως και να φορολογηθούν οι πλούσιοι!...



Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παίρνουμε μια πρώτη γεύση για το τι ακριβώς θα σημάνει η παντοδυναμία Μητσοτάκη. Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα της ΝΔ την 21η Μάη οδήγησε στην παρόξυνση τριών κακώς κειμένων που χαρακτήρισαν τη  διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το πρώτο είναι η επιβολή... νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων των οποίων οι υποσχέσεις έχουν διαψευστεί παντού στον κόσμο. Στην πρώτη τετραετία Μητσοτάκη αρκετά από αυτά τα ιδεολογήματα είχαν είχαν τεθεί σε αναστολή, αφού η ΕΕ προέκρινε την κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της πανδημίας. Τώρα επανακάμπτουν δριμύτερα.


Το δεύτερο είναι η συστηματική καλλιέργεια ηθικού πανικού που ακυρώνει κάθε δυνατότητα σοβαρού πολιτικού διαλόγου. Ο επικοινωνιακός θόρυβος που προκαλεί η τερατολογία καλύπτει τα επιχειρήματα.

Το τρίτο είναι η αποθράσυνση της κομματικής προπαγάνδας που ενδύεται το μανδύα της Ενημέρωσης. Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός είναι πιο ισχυρός από ποτέ και δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Οι φόροι

Η φασαρία που στήθηκε με τη  φορολογία των μερισμάτων είναι ενδεικτική. Επί τρεις μέρες το κοινό βομβαρδίστηκε  με copy paste δημοσιεύματα και ανακοινώσεις που σήμαναν συναγερμό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να αυξήσουν τους φόρους.

Είναι πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν από όλον αυτόν τον ορυμαγδό που κατέκλυσε την προεκλογική ατζέντα:

Ακόμα και αν υποθέταμε ότι τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα σκόπευαν όντως να αυξησουν τους φόρους, η σημασία της υποτιθέμενης πρόθεσής τους είναι περιορισμένη, δεδομένου του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μάη. Από δημοσιογραφικής σκοπιάς δεν δικαιολογείται ο ορυμαγδός των τελευταίων ημερών.
Τα δύο κόμματα δεν θέλουν να αυξήσουν γενικά τους φόρους, αλλά προτείνουν κάποιες λογικές αυξήσεις στα μερίσματα των μετόχων των εταιριών. Έσοδα από μερίσματα έχουν μόνο λίγες χιλιάδες άτομα. Οπότε, ούτε από κοινωνικής σκοπιάς δικαιολογείται ο επικοινωνιακός ορυμαγδός.
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στην ΕΕ. Στη χώρα μας ο συντελεστής είναι 5% ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκων χωρών του ΟΟΣΑ είναι 24%. Επομένως, από δημοσιονομικής σκοπιάς δεν είναι καθόλου παράλογο να θέλει μια πολιτική δύναμη να αυξηθεί ο συντελεστής φόρων στα μερίσματα.
Ευρωπαϊκές χώρες με τις πλέον ισχυρές οικονομίες έχουν πολλαπλάσιο συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων. Ενδεικτικά: Γερμανία 26,4%, Γαλλία 34%.Ολλανδία 26,9%. Αυτοί οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ουδόλως εμπόδισαν τις τρεις χώρες να είναι οι βασικοί ευρωπαϊκοί αποδέκτες των άμεσων ξένων επενδύσεων. Επομένως, ούτε από τη σκοπιά της ανάπτυξης δικαιολογείται ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για τη φορολογία των μερισμάτων.
Συνοψίζω. Ακολουθώντας το βιβλίο οδηγιών του τραμπισμού, η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε ηθικό πανικό εκ του μη όντος, εκμεταλλευόμενη την παντοδυναμία της στα ΜΜΕ, κι έχοντας ως στόχο να επιβάλει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εξυπηρετεί μόνο τους πολύ πλούσιους.

Η μάχη

Η ιστορία με τη φορολόγηση των μερισμάτων έχει δύο διδάγματα και για την εξ αριστερών αντιπολίτευση. Το πρώτο είναι ότι με τον τερατώδη προπαγανδιστικό μηχανισμό που έχει στήσει η Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν μπορεί να έχει προνομιακή σχέση. Όταν κριθεί σκόπιμο, αυτός ο μηχανισμός δεν διστάζει να ισοπεδώσει τον οποιοδήποτε.

Το δεύτερο είναι ότι η διαφαινόμενη παντοκρατορία της Δεξιάς σημαίνει “ποινικοποίηση” της οποίας άποψη διαφέρει από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Μέσω του επικοινωνιακού μπούλινγκ, το σύστημα Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλει την αυτολογοκρισία και τη σιωπή. Αν όμως δεν υπερασπίζεσαι και δεν προβάλλεις τις δικές σου ιδέες, τότε στο πεδίο οι μόνες που υπάρχουν είναι εκείνες του αντιπάλου σου. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να δίνονται οι σημαίνουσες ιδεολογικές μάχες κόντρα στα fake news και την προπαγάνδα. Στον ηθικό πανικό που καλλιεργεί η Δεξιά για τη φορολογία, μία πρέπει να είναι η απάντηση: Βεβαίως, πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι, βέβαιως η φορολογία πρέπει να είναι αναλογική και δίκαιη!

 Γιάννης Αλμπάνης

news2547.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: