7.6.23

Συνταγές διαστρέβλωσης...


Με αυγά και ομελέτες συνόδευσε τα… μακαρόνια του Κώστα Κυρανάκη ο Άκης Σκέρτσος την Τρίτη, στην προσπάθειά του... αφενός να επιμείνει στην επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση διαστρέβλωσης του ζητήματος της μείωσης ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και αφετέρου, να αποφύγει να απολογηθεί για τις επί εβδομάδες παραπλανητικές αναφορές του σε δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος των δύο κομμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν τα αυγά και τις ομελέτες αλλά μισούν τις κότες που τα κάνουν» ήταν το νέο ευφυολόγημα που έριξε στη δημόσια αντιπαράθεση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να συνεχίσει να κρατά τη δημόσια αντιπαράθεση επί των φορολογικών σε ένα βολικό για τους γαλάζιους πλαίσιο, πασχίζοντας παράλληλα να επιμείνει στα όσα ο ίδιος και ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξαν για την μείωση του ΦΠΑ και το εξωφρενικό επιχείρημα πως κάτι τέτοιο ευνοεί τους έχοντες.

«Εμείς είμαστε η μόνη δύναμη που ξέρουμε πως να φέρουμε τις κότες να γεννήσουν αυγά στην Ελλάδα, η μόνη δύναμη που ξέρει να σπάει αυγά και να κάνει ομελέτα» συμπλήρωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, που όταν κλήθηκε από το documentonews.gr να εξηγήσει «που στηρίζονται αυτά τα μαθηματικά» και εάν επιμένει στα περί χαμηλότερου ΦΠΑ που ευνοεί τους εύπορους, επικαλέστηκε πως έχουν διαστρεβλωθεί τα δικά του λόγια, κατηγορώντας και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Νομίζω ότι έχει γίνει αυτό που γίνεται παγίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έχουν διαστρεβλωθεί πλήρως τα πράγματα που είπαμε, και εγώ και ο κ. Θεοχάρης», υποστηρίζοντας πως το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ πρέπει να έχει δύο παραμέτρους.

«Η πρώτη είναι εξασφαλισμένα δημοσιονομικά αντίμετρα. Στοιχίζει ενάμιση δισ. ευρώ η μείωση του ΦΠΑ, άλλα δύο δισ. ευρώ η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μας λένε ότι θα τα μειώσουν, να μας πουν ποιους φόρους θα αυξήσουν, σε ποιες επιχειρήσεις, σε πόσο χρόνο, ώστε να έχουν μόνιμο αποτέλεσμα» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια πως στην Ισπανία «όσο και στην Ελλάδα σε άλλους κλάδους, όπου έχουμε κάνει μείωση του ΦΠΑ, δεν έχει τελικά επηρρεάσει στο επιθυμητό και δεν έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», που δεν είναι άλλο από τη μείωση των τιμών.

«Επομένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν μιλούν για μείωση του ΦΠΑ, πρέπει να απαντούν σε αυτές τις δύο πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» συμπλήρωσε ο Α. Σκέρτσος, αποφεύγοντας ουσιαστικά την κριτική που του ασκείται για τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς, επιτιθέμενος σε όσους τον επικρίνουν.

Ακόμα πιο επιθετικά απάντησε στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τους φόρους, πετόντας και πάλι την μπάλα στην κερκίδα του… 20115-2019, τονίζοντας ουσιαστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται διά να ομιλεί, εξαιτίας της δικής του περιόδου διακυβέρνησης.

«Το να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε κατά 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον 30 φόρους την περίοδο 2015-19, την κυβέρνηση της ΝΔ που μείωσε 50 φόρους και εισφορές κατά 7 δισ. ευρώ, και αυτό είναι αντιληπτό σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση, δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου του 2023», δίχως και πάλι να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, ακριβώς όπως έκανε και όταν η συζήτηση πήγε στην εξευτελιστική διάψευση του αφηγήματος περί δήθεν κοστολόγησης των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, που αποδόμησε την Δευτέρα ο Μάκης Βορίδης.

«Αυτό που κάναμε ήταν να μετρήσουμε με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ το κόστος των μέτρων που μπορούσαν να κοστολογηθούν – διότι δεν ισχύει αυτό για το σύνολο των προγραμμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – και αυτό που βγήκε ως αποτέλεσμα ήταν ότι κοστίζει 83 δις. την τετραετία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 45 δις. το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ» υπερασπίστηκε το χαρτί με τα πινακάκια που περιέφερε επί εβδομάδες στα τηλεοπτικά πάνελ, ενώ όταν το documentonews.gr του επισήμανε πως εκείνος αναφερόταν σε υπολογισμό του ΓΛΚ και μήπως οι τότε δηλώσεις του συνέβαλαν στην παραπληροφόρηση, επέμεινε στους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η συζήτηση έχει κλείσει.

«Η αντιπολίτευση έρχεται με καθυστέρηση μίας κάλπης να επιβεβαιώσει αυτό που λέγαμε από την αρχή. Εφ όσον ήλθαν στα λόγια μας λοιπόν ας υποβάλλουν τα προγράμματα τους για κοστολόγηση και να μην κρούουν ανοιχτές θύρες, πρώτος εγώ έχω προτείνει να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων από συγκεκριμένο φορέα» επέλεξε επιπροσθέτως να απαντήσει, σε ερώτηση όμως που συνέδεε τη διαδικασία της σύγκρισης των προγραμμάτων της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία με το ενδεχόμενο ενός debate μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, έκλεισε και πάλι το παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με μία δήλωση-μνημείο γαλάζιας αλαζονείας, υπογραμμίζοντας πως πλέον δεν τίθεται θέμα για το ποιο κόμμα θα είναι το πρώτο στις δεύτερες εκλογές, αλλά μόνο το εάν η ΝΔ θα κυβερνήσει αυτοδύναμα, συνεπώς δεν συντρέχει λόγος για αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Σημειώνεται πως τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ήταν ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας που δεσμευόταν δημόσια για μία τηλεμαχία με τον βασικό του αντίπαλο. Ωστόσο, φαίνεται πως οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη είναι ψιλά γράμματα τόσο για τον ίδιο όσο και για το επιτελείο του...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: