3.6.23

Υπέρμετρες μαντινάδες...


Εκλογοτεχνιζόμεθα ταχύτατα. Ο παππούς ο Πλάτων έκλεινε έξω από την πολιτεία του την ποίηση (αυτό το πιστοποίησαν και οι δημαρχικές «αρχαιολογικές εκσκαφές» στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου δεν βρέθηκαν ούτε καν πέντε θραυσμένοι στίχοι), εμείς όμως, επιλέγοντας τον Σόλωνα, διεκπεραιώνουμε με... στίχους ακόμα και τους κομματικούς μας καβγάδες. 

Και μάλιστα με μαντινάδες. Γεγονός ευεξήγητο, αφού τα μισά κόμματα της προηγούμενης Βουλής είχαν αρχηγό εκ Κρήτης ορμώμενο. Η Ν.Δ. τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ (το «ΚΙΝΑΛ» μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις προστίθεται πλέον) τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, το δε ΜέΡΑ25 τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Κρητικός και ο επικεφαλής του παγωμένου Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Δεν το ‘χουν βέβαια όλοι οι Κρητικοί με τη μαντινάδα· την καλή μαντινάδα. Απόδειξη και τα απολύτως άχαρα δίστιχα που λέγονται δίκην καλάντων στους κομματικούς αρχηγούς από βρακοφόρους επισκέπτες τους. Μνημονευτέος μολαταύτα ο στιχουργικός ανταγωνισμός του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βαρουφάκη, τέλη Απριλίου, μια ξεθωριασμένη ρεπλίκα του θρυλικού «Αγώνος Ομήρου και Ησιόδου». 
Μιλώντας τότε στο Αιγάλεω ο πρόεδρος της Ν.Δ., επανέλαβε μια μαντινάδα που του είχαν πει στην Κρήτη: «Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι,/ ζήτησε τα ρέστα σου από τον Γιάνη Βαρουφάκη». Και μετριότατες σχέσεις αν έχεις με τον ρυθμό, τρία-τέσσερα φάλτσα τα πιάνει το αυτί σου στη μαντινάδα αυτή. 

Ο κ. Βαρουφάκης, στην απάντησή του, φάνηκε περισσότερο έμπειρος στιχουργικά, αν και αυτό δεν τον ευνόησε εκλογικά, ίσως λόγω της κάποιας εκζήτησης: «Κυριάκο, ποιος στα πέντε ευρώ το πήγε το σουβλάκι,/ για να τα τρώνε τα καρτέλ κι όλο το παρεάκι;/ Μιλάς εσύ για ΙΟUs σα να ‘ναι η χολέρα,/ που έχεις βάλει voucher ώς και για τον αέρα».

Γενικά πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, παρότι Χανιώτης, δυσκολεύεται με τις μαντινάδες, και σαν μεταφορέας τους και σαν κατασκευαστής τους. Για να κολακέψει τους Καρπάθιους, Σεπτέμβρη του 2019, τους είπε μαντινάδα, κι αντί για δύο δεκαπεντασύλλαβους, πάντρεψε έναν δεκαεξασύλλαβο με έναν δεκαεφτασύλλαβο: «Την Κάρπαθο αγάπησα δεν το περίμενα τόσο,/ και την αγάπη σας υπόσχομαι να την ανταποδώσω». 

Την περασμένη Τρίτη, στο Θέρισο, δοκίμασε ξανά να στιχουργήσει: «Σε τόπο επανάστασης ήρθα να προσκυνήσω,/ για να σας δεσμευθώ πως στα δύσκολα δεν θα κάνω πίσω». Πάλι ναρκισσιστικά υπέρμετρος ο ένας στίχος. Κατ’ αντιστοιχία με τις προεκλογικές υποσχέσεις...

Παντελής Μπουκάλας

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: