7.6.23

Οι κότες το 'σκασαν και ζητούν και τα ρέστα...


Ευτυχώς τελείωσε η αγωνία μας για το αν θα γίνει debate με τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί χρειαζόταν άλλη μια τρίωρη σούπα στον δρόμο... προς τις κάλπες «αγγαρεία» της 25ης Ιουνίου.

Τα κόμματα επέβαλαν για άλλη μια φορά μια ασφυκτική γραφειοκρατική διαδικασία με τις έξι θεματικές ενότητες που υπήρχαν και στο προηγούμενο και μόνη διαφορά ότι θα υπάρχει και μία (!) ελεύθερη ερώτηση από δημοσιογράφο. Το λες και… πρόοδο. Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και για debate Μητσοτάκη – Τσίπρα φυσικά απορρίφθηκε από τη Ν.Δ.

● Ο τραγέλαφος βέβαια είναι ότι αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι θα είναι πολύ περισσότεροι: θα συμμετάσχουν (μάλλον στις 15 Ιουνίου) οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί που μπήκαν στη Βουλή στις 21 Μαΐου (Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος) και έξι δημοσιογράφοι από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, συν τον συντονιστή της ΕΡΤ (Γ. Κουβαράς). Αν τα πανελλαδικά κανάλια ήταν 25, προφανώς θα είχαμε 25 δημοσιογράφους και 5 πολιτικούς αρχηγούς, κ.ο.κ. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν προτείνει να υπάρχει π.χ. ο συντονιστής και δύο δημοσιογράφοι (όχι απαραίτητα τηλεοπτικοί), αλλά μετά θυμάμαι τον πολιτικό επαρχιωτισμό των περισσότερων πολιτικών, ειδικά με την τηλεόραση. Ασε μη στεναχωρήσουμε και κανέναν που δεν πρέπει λίγο πριν από τις εκλογές…

● Στο μεταξύ η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται, αν και με τη νωχελικότητα του ελληνικού καλοκαιριού και την αναμενόμενη κόπωση των πολιτικών. O Mητσοτάκης έβγαλε νέο σποτ, όπου μεταξύ άλλων παρακαλεί μην τυχόν χαθεί η αυτοδυναμία: «Στις 21 Μαΐου έγινε το πρώτο βήμα. Ομως τίποτα δεν έχει κριθεί». Χθες περιόδευσε στη Νέα Ιωνία που την είχε «ξεχάσει» στις προηγούμενες εκλογές, αλλά παρ' όλα αυτά η Ν.Δ. βγήκε και εκεί πρώτη. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης πέρασε και από το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρνήθηκαν να τον χαιρετίσουν, όπως είχαν κάνει ορισμένα μέλη του ΜέΡΑ25 στην Κυψέλη τον Μάιο. «Εσείς είστε της σχολής Βαρουφάκη βλέπω, δεν χαιρετάτε καν, δεν σας πήγε πολύ καλά αυτό, αλλά δεν πειράζει», είπε ενοχλημένος ο πρόεδρος της Ν.Δ.

● Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε χθες στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων πέρασε και από το σημείο της δολοφονίας του φιλάθλου του Αρη, Αλκη Καμπανού, και άφησε ένα λουλούδι, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στο δικαστήριο η αγόρευση-καταπέλτης της εισαγγελέως για τους 12 δολοφόνους χούλιγκαν. «Παραμένει επίκαιρο το αίτημα για μια κοινωνία στην οποία δεν θα έχει θέση η βία στα γήπεδα, στον αθλητισμό, ανάμεσα στα παιδιά μας», ανέφερε σε ανάρτησή του.

● Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και από Γυμνάσιο του Λαγκαδά, όπου ένα μεγάλο μέρος του σχολικού κτιρίου είναι κλειστό λόγω προβλημάτων στατικότητας. Οπως του είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, οι μισοί μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και οι άλλοι μισοί σε άλλο κτίριο. Μάλιστα στο γραφείο των καθηγητών υπάρχει και… κράνος υπό τον φόβο πτώσης σοβάδων. Ο Τσίπρας μίλησε και με μαθητές. Συγκράτησα ιδιαίτερα τα λόγια μιας μαθήτριας του ΕΠΑΛ που περιέγραφε την αποχή από τις πανελλήνιες πολλών παιδιών από τα ΕΠΑΛ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Στο τμήμα της από τους 27, μόνο 11 δίνουν εξετάσεις. Στο μεταξύ, στον Λαγκαδά ο Τσίπρας συνάντησε και έναν ηλικιωμένο που του έδειξε μια φωτογραφία του από επίσκεψή του στην περιοχή 15 χρόνια πριν. «Με γεράσανε, κοίτα πώς ήμουνα εδώ. Παιδάκι ήμουνα», είπε χαμογελώντας.

● Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και σήμερα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., Ακη Σκέρτσο, ο οποίος μετά τα μπακαλίστικα οικονομικά για τον ΦΠΑ που επιβαρύνει κυρίως τους… πλούσιους, χθες το έριξε στην ορνιθολογία. Κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «αγαπούν τα αυγά και τις ομελέτες αλλά μισούν τις κότες που τα κάνουν» και υποστήριξε ότι στη Ν.Δ. «είμαστε η μόνη δύναμη που ξέρουμε πώς να φέρουμε τις κότες να γεννήσουν αυγά στην Ελλάδα, η μόνη δύναμη που ξέρει να σπάει αυγά και να κάνει ομελέτα». Το ότι η Ν.Δ. ξέρει από κότες το είδαμε την προηγούμενη δεκαετία, όταν το 2009 οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία και μετά την κοπάνησε σιωπώντας, θυμίζοντας την ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι κότες το 'σκασαν». Βέβαια τότε ο Σκέρτσος ήταν ΠΑΣΟΚ, οπότε μπορεί να μην το θυμάται.

● Διάβασα με προσοχή την ανάλυση του Γιάννη Μαυρή (Public Issue) για το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, την αστοχία των δημοσκοπήσεων και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του Μαΐου του 2012, με αντίστοιχο αριθμό ψηφοφόρων (1,18 εκατ. σήμερα έναντι 1,06 εκατ. τότε) συνιστά «μείζονα πολιτική εξέλιξη που φαίνεται να τερματίζει την περίοδο του μνημονιακού διπολισμού». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες ψήφων προς το ΠΑΣΟΚ (17,7% της δύναμης του 2019), προς τη Ν.Δ. (10,5%), αλλά και προς τα αριστερά του (8,8%), δηλαδή προς ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας...

Χάρης Ιωάννου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: