7.6.23

Απέναντι στη νέα Τουρκία...


Χτες στην Τουρκία συνεδρίασε για πρώτη φορά το καινούργιο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν με τον Φιντάν στη θέση του... υπουργού Εξωτερικών. Ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος ειδικών αποστολών και ειδικών ικανοτήτων, για πολλά χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τις οποίες παρέδωσε στον Καλίν, τον «έτερο Καππαδόκη» του Ερντογάν. 

Και οι δύο είναι άνθρωποι με «πρόσωπο» στη Δύση, με «πρόσωπο» στις αραβικές χώρες και τη Μεσόγειο, συνομιλητές των Αμερικανών και σπουδαγμένοι εκεί.. Δηλαδή ισχυροί σε αυτό που εντέλλονται να κάνουν…

Αν συνυπολογιστεί στο νέο δεδομένο και ο υπουργός Άμυνας, ως χτες Τούρκος ΓΕΕΘΑ, τότε καταλαβαίνουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει, όχι το παλιό ξεπερασμένο κατά πολύ από τη Δύση, δυναμικό της τουρκικής δύναμης και διπλωματίας, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων, πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο, πιο έξυπνο και για αυτό χρειάζεται περισσότερη ωριμότητα στο πώς θα αντιμετωπιστούν και ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους, από την Ελλάδα. 

Θα πρέπει δηλαδή να ετεροκαθορίσει τις επιλογές της; Καθόλου. Αλλά δεν μπορείς να μη λάβεις υπόψη σου τί κάνει ο βασικός «μπελάς» σου. Καλές είναι οι τωρινές προεκλογικές κορώνες για τα φορολογικά των πολιτικών κομμάτων, κάνει ό,τι μπορεί το κάθε κόμμα, ώστε να κερδίσει το κάτι παραπάνω στις κάλπες, αλλά θα πρέπει να σκέφτονται ότι στις 26 Ιουνίου απέναντι στο νέο ισχυρό ερντογανικό σχήμα θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό ελληνικό σχήμα.

Μήπως δηλαδή θα πρέπει να υπάρξουν ένας υπουργός Εξωτερικών και ένας υπουργός Αμύνης και μια αναμόρφωση της ΕΥΠ, που δεν θα είναι στενά κομματικής προέλευσης και «επίγευσης», αλλά ένα σχήμα που θα συνενώνει ευρύτερες δυνάμεις, ευρύτερες ικανότητες, στην αντιμετώπιση όχι μόνο των υπολοίπων προκλήσεων, αλλά και του ιδιαίτερου προβλήματος με τη γείτονα η οποία πλέον παίζει στο γήπεδο με νέους ισχυρούς και ταλαντούχος παίκτες… Οψόμεθα…

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: