9.2.23

Πρώτα η ανθρωπιά...


Μπορεί να μας χωρίζουν αρκετά με την Τουρκία, όχι φυσικά με τον τουρκικό λαό, όμως μπροστά στη βιβλική καταστροφή που αντιμετωπίζει, όλοι ανατριχιάζουμε. Πολλές χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, απίστευτες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές, με πιθανώς 100.000 ή περισσότερους αστέγους και ένα βαθύ... συλλογικό τραύμα, που θα κάνει πολλά χρόνια να επουλωθεί. 

Δυστυχώς, μόνο μία τέτοια καταστροφή μάς κάνει συνήθως να θυμηθούμε ότι είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, εγκαταλείποντας την τεχνητή ένταση με τον δήθεν «προαιώνιο» εχθρό. Η αλληλεγγύη κυριαρχεί και οι πολεμοχαρείς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου βάζουν στις θήκες τους... σπαθιά και γιαταγάνια και θυμούνται, έστω για λίγο, όσα μας ενώνουν.

Η άμεση και αυτονόητη ανταπόκριση της χώρας μας ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει, όχι για λόγους διπλωματίας των σεισμών, όπως το 1999, αλλά για λόγους ουσίας και ανθρωπιάς. Διάφοροι που ονειρεύονταν ισοπεδωμένες πόλεις με πυραύλους Tayfun, τώρα βλέπουν τον Εγκέλαδο να έχει ισοπεδώσει χιλιάδες κτίρια σε τουρκικές πόλεις και έναν μακάβριο κατάλογο θυμάτων να μεγαλώνει κάθε λεπτό. 

Δεν έλειψαν και ορισμένοι αχαρακτήριστοι Έλληνες «μάγκες του πληκτρολογίου» που εξέφρασαν όλη την κακία και τη μικροψυχία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγο πολύ είπαν «καλά να πάθουν οι γείτονες», θυμίζοντας πικρόχολο σχόλιο παρουσιάστριας στην Τουρκία για τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Θα σταθεί αυτή η τεράστια καταστροφή αρκετή για να πάψουν οι οξυνόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και στην περιοχή των Κούρδων, αλλά και τη Συρία; Δύσκολο να απαντηθεί, αλλά αυτές τις μέρες θυμόμαστε όλοι ξανά ότι είμαστε με τον άνθρωπο και την αλληλεγγύη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χώρας...

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: