6.2.23

Κακοκαιρία "Μπάρμπαρα": Ποιοι μετεωρολόγοι έπεσαν μέσα και ποιοι… ολίγον έξω...



Χιονοπέδιλα ή μαγιό; Πουλόβερ ή κοντομάνικο; Τζάκι ή air condition; Βουνό ή θάλασσα; Οι Ελληνες μετεωρολόγοι είναι οι επιστήμονες που καλούνται κάθε τόσο να σκύψουν πάνω από τα μοντέλα πρόγνωσης και να λύσουν κομβικά διλήμματα. Τώρα τελευταία, όμως, δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά. Ούτε στις προγνώσεις τους, μα ούτε και... αναμεταξύ τους. Πάνε να μοιάσουν στους... σεισμολόγους, ενίοτε και στους εκπροσώπους των κομμάτων. Αυτή τη φορά, η αιτία για τις διαφωνίες τους ήταν η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, η οποία τελικά έντυσε στα λευκά την Αττική.

Ας μη βιαστούμε όμως να αποδώσουμε τα εσχάτως όλο και συχνότερα φάλτσα στην εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού στην κλιματική κρίση - και συγγνώμη, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αν σε κάτι ομονοούν οι μετεωρολόγοι είναι, παρά την εξέλιξη των προγνωστικών μοντέλων, τη χείρα βοηθείας που δίνει η τεχνολογία και βέβαια την εμπειρία, η παραδοχή πως ο καιρός παραμένει τόσο απρόβλεπτος όσο ήταν ανέκαθεν. Ο πολύπειρος μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, για παράδειγμα, που έχει αποκρυσταλλωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως τοτεμική μορφή της δημόσιας τηλεόρασης τη δεκαετία του ’80, έχει αποφανθεί σε συνέντευξή του πως η καλύτερη πρόβλεψη για τον αυριανό καιρό γίνεται μεθαύριο.

Σκληρό, αλλά αληθές. Ο Ζιακόπουλος διατηρεί το δικό του blog προγνώσεων όπου καθημερινά δημοσιεύει τις προγνώσεις του. Τι θέση πήρε για την «Μπάρμπαρα»; Σε ανάρτησή του προ της κακοκαιρίας μίλησε για βοριάδες, κρύο και επιλεκτικό χιονιά - καθόλου τυχαία επέλεξε και αυτόν τον σχετικά ασφαλή τίτλο, ίσως για να υπενθυμίσει πως η πρόγνωση του καιρού είναι προϊόν εκτίμησης και όχι απολυτότητα.


Αλήθεια, όμως, γιατί διχάστηκαν -για μία ακόμα φορά- οι Ελληνες μετεωρολόγοι, πετώντας ο ένας στον άλλο σπόντες στα κοινωνικά δίκτυα που θα ζήλευαν και αυτόχθονες influencers και οδηγώντας την κοινή γνώμη στο δίλημμα «χιονοκουβέρτες ή μαγιό;».

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιανουαρίου όταν ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σήμανε μέσω της σελίδας του στο Facebook κόκκινο συναγερμό και εισήγαγε στην καθημερινή συζήτηση τον από κάθε άποψη «φωτογενή» και ακροθιγώς ερεθιστικό για τους καιρολάγνους όρο «πολικό ποτάμι». Ο κύριος Μαρουσάκης είδε με άλλα λόγια -όχι στην κρυστάλλινη σφαίρα, στα χαρτιά ή στο φλιτζάνι του καφέ- αλλά στα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί τι καιρό θα κάνει στη χώρα έπειτα από μία εβδομάδα.

Χρονικό διάστημα δηλαδή που, όπως έμαθαν και οι πέτρες πια, θεωρείται επίφοβο για τη μετεωρολογική κοινότητα.

Σαν να λέμε, όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Την πρόγνωση Μαρουσάκη, η οποία θύμισε στην κοινή γνώμη -των Αθηνών τουλάχιστον- οικεία κακά, δηλαδή τον περσινό χιονιά, όταν μπορούσες να κυκλοφορήσεις στη λεωφόρο Μεσογείων αποκλειστικά με έλκηθρο ή πεζή αν ήσουν σκυλί ράτσας Χάσκι, έσπευσε να αποδομήσει ο συνάδελφός του Γιάννης Καλλιάνος. Γιατί δεν επρόκειτο απλώς για επιστημονική διαφωνία που διατυπώθηκε κομψά και με αβρότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά περισσότερο έφερνε σε τρολάρισμα.

«Μούφα ολκής ο χιονιάς της Αττικής. Θα απογοητευτείτε οικτρά, όσοι, διαβάζοντας κάποια δημοσιεύματα ή ακούγοντας ορισμένες δηλώσεις ειδικών, αναμένετε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής την Παρασκευή και το Σάββατο», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλλιάνος στις 31 Ιανουαρίου, ήτοι την Τρίτη που μας πέρασε. Στα καλά νέα, και οι δύο μετεωρολόγοι συμφώνησαν πως θα κάνει κρύο. 

Μήπως τελικά η καλύτερη πρόβλεψη είναι η παλιά, η ορθόδοξη και πατροπαράδοτη; Εκείνη του σαλιώματος του δείκτη του χεριού, ώστε να δει κανείς από πού φυσάει ο άνεμος; Ξεκάθαρα όχι. Αλλωστε μετά το buzz που προκάλεσαν οι διαφορετικές σχολές σκέψης αναφορικά με τον καιρό, οι πρωταγωνιστές του weather-gate έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν υπάρχει κόντρα αναμεταξύ τους. Κατόπιν εορτής.


Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: