18.1.22

Θα δοθούν απαντήσεις...


...για τον μεγάλο αριθμό θανάτων από Covid-19 στην Ελλάδα;...

Το πέμπτο επιδημικό κύμα σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας με τους επιστήμονες να εκφράζουν πλέον ανοικτά τα ερωτήματά τους σε εκείνους που έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής, χαρακτήρισε «υπερβολικό» τον... αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού συγκριτικά με τα συνολικά κρούσματα και λαμβάνοντας υπόψη τους αντίστοιχους αριθμούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τόνισε (OPEN) ο καθηγητής «αυτό γεννά πολλά ερωτήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων». Επιπλέον, σημείωσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχουν άνθρωποι που χάθηκαν άδικα από επιπλοκές της νόσου.

«Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο όπως τόνισε θα πρέπει να εξεταστούν και πιο εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τα μηχανήματα και οι γνώσεις. «Η προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών είναι σημαντική αλλά το θέμα είναι αν πράγματι υπήρξαν πάντα και παντού οι προϋποθέσεις», σχολίασε.

Τι γίνεται με τα νέα κρούσματα;

Ένας άλλος βασικός δείκτης που απασχολεί τους επιστήμονες έχει να κάνει με τις νέες μολύνσεις στην κοινότητα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στα στοιχεία των ημερήσιων εκθέσεων του ΕΟΔΥ. Φανερώνουν όμως την πραγματικότητα;

O καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε (ΣΚΑΪ) «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ».

Και πρόσθεσε ότι παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε. 

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα . «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε. Ειδικά δε για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000. 

Μάλιστα πρότεινε τη διάθεση σελφ τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό. «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: