22.1.22

Ραφαλικοί πολλαπλασιαστές...


Παντελής Μπουκάλας

Ραφάλ. Γιατί όχι. Και Ραφάλ και φρεγάτες. Για να παραµείνουµε πρώτη δύναμη στο ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες, πρέπει σε κάθε τουρκική «αγορά του αιώνα» να απαντάμε με τη δική μας. 

Να προσθέτουμε έναν... ακόμη κρίκο στην αλυσίδα μιας αγοραστικής αλληλεξάρτησης που μας εξουθενώνει, έχει όμως το ανθρωπιστικό πλεονέκτημα να συντρέχει οικονομικά τους πωλητές και τους μεσάζοντες. 

Αλλωστε, ειδήσεις για τη φτώχεια στην Ελλάδα δεν πολυπαίζονται στα κανάλια μας. Για τη φτώχεια στην Τουρκία, όμως, είμαστε πλήρως ενημερωμένοι. Η λίρα τους; Περίπου σαν την κατοχική δραχμή. Ενώ το δικό μας νόμισμα είναι το παντοδύναμο ευρώ. Απλώς δεν τυχαίνει να το διαθέτουμε εν αφθονία, άτομα και πολιτεία.

Ραφάλ, ναι. Για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη φίλη Γαλλία. Η οποία –όπως δα και οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι άλλες εμπορικές δυνάμεις– μας ευγνωμονεί για τα θερμά αισθήματα που τρέφουμε γι’ αυτήν, θέλει όμως και την υλική απόδειξή τους. Ετσι, πάντως, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας. 

Από τη γραμματική ξέρουμε ότι μακρόν προ μακρού οξύνεται. Τώρα, ενόσω χαιρόμαστε να βλέπουμε τον Εμανουέλ Μακρόν να συνεχίζει τη μακρά παράδοση του γαλλικού φιλελληνισμού, μαθαίνουμε από τα εξοπλιστικά μαθηματικά ότι Ραφάλ επί Ραφάλ ίσον «πολλαπλασιαστής ισχύος». Το είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης στην Τανάγρα, απ’ όπου «εξέπεμψε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα». Κάπου στο Αιγαίο, μυριάδες αμφίπλευρα «αυστηρά μηνύματα» διασταυρώνονται και ανεμοσκορπίζονται αδιάβαστα.

Δυστυχώς, αυτού του τύπου οι πολλαπλασιαστές προσφέρουν ληξιπρόθεσμη ισχύ. Ετσι δείχνει η εξοπλιστική πείρα. Σε λίγα χρόνια η τεχνολογία τους κρίνεται ξεπερασμένη. Και συνήθως αυτό το κρίνουν οι πωλητές, ώστε να προωθήσουν τα νέα προϊόντα τους, πακέτο με τη συμμαχική φιλία τους. Οπότε και απαιτείται νέα αγορά ισχύος, δηλαδή μαχητικών, υποβρυχίων κτλ. Και πάει λέγοντας. Και πληρώνοντας. Αδρά.

Ραφάλ και πάνω από την Ακρόπολη; Αυτό είναι το σωστό. Κι ας λένε από παλιά οι αρχαιολόγοι ότι οι εξ ουρανού κραδασμοί δεν κάνουν καλό στα μάρμαρα. Λαϊκισμός η συμβολική πτήση; Μα ίδιος είναι ο λαϊκισμός των λαϊκιστών με τον λαϊκισμό των «αντιλαϊκιστών»; 

Οι οποίοι, στο κάτω κάτω, έχουν το θάρρος να υπογράφουν φαρδιά πλατιά, με το σύμβολο του κόμματός τους, τις εθνικές αγορές. Βέβαιοι ότι το κόμμα τους είναι ταυτόσημο του έθνους και ότι όσοι πιστεύουν πως η ιπτάμενη προπαγάνδα ήταν απ’ τ’ (Αγ)ραφα(λ) τυγχάνουν εθνομηδενιστές. Λογικό...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: