22.1.22

Πυραύλους στην Ουκρανία στέλνουν χώρες της Βαλτικής...


...ασκήσεις ξεκινά το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο...

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση υπό τον φόβο μιας εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία: ένα ενδεχόμενο που πάντως διαψεύδει μέχρι στιγμής η Μόσχα, αν και ήδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Από...

την πλευρά της η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.


Στο παραπάνω πλαίσιο, με κοινή τους ανακοίνωση τρία κράτη της Βαλτικής (και συγκεκριμένα η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία) δήλωσαν ότι θα στείλουν αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, σε μια κίνηση για την οποία έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους οι ΗΠΑ. 


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει τα τρία έθνη του ΝΑΤΟ και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες «για τη μακροχρόνια υποστήριξή τους στην Ουκρανία», προσθέτοντας σε άλλη ανάρτησή του πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις εν λόγω μεταφορές οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, προκειμένου αυτό να «ενισχύσει την ικανότητά του να αμύνεται ενάντια στην απρόκλητη και ανεύθυνη επιθετικότητα της Ρωσίας».



Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε ακριβώς θα σταλούν οι πύραυλοι στην Ουκρανία.


Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Εσθονία ζήτησε την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει σοβιετικά οβιδοβόλα προς την Ουκρανία. Τα οβιδοβόλα αυτά κάποτε ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία. Το Βερολίνο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Εσθονίας, χωρίς μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. 


Σημειώνεται πάντως ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει τις παροχές όπλων της Δύσης προς την Ουκρανία ως εξαιρετικά επικίνδυνες, επισημαίνοντας μάλιστα πως «δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τις εντάσεις».


Η άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 12ήμερη θαλάσσια άσκηση στη Μεσόγειο θάλασσα με την ονομασία «Neptune Strike '22». 


Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε πως το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν θα είναι η κύρια συμβολή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην άσκηση αυτή, για την πραγματοποίηση της οποίας ελήφθη υπόψη και η κατάσταση στην Ουκρανία.


«Υπήρξε η δέουσα προσοχή… δεδομένης της έντασης αυτή τη στιγμή, σχετικά με την άσκησή μας. Έπειτα από σκέψη και συζήτηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι, σημειώνοντας πάντως πως η άσκηση αυτή δεν έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει σενάρια που σχετίζονται άμεσα με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ευρώπη.


Αναζητείται διπλωματική λύση στο Παρίσι

Εξάλλου, πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας» (δηλαδή τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία), θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου για συνομιλίες με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.


Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα πηγή της ρωσικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, προσθέτοντας πάντως πως μια προκαταρκτική ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου (κι όχι η 25η).


Δεν υπάρχουν σχόλια: