24.1.22

Χαλάρωση των μέτρων σε… δόσεις...


Οι προβλέψεις για αποκλιμάκωση της πανδημίας τον Φεβρουάριο και το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση των μέτρων.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της Ομικρον. Η επιστροφή, όμως, στο κανονικό πλαίσιο λειτουργίας που ίσχυε μέχρι λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος σε εστίαση και χώρους διασκέδασης φαίνεται πως δεν θα γίνει με μία κίνηση, αλλά... βήμα-βήμα, με την αρχή να αφορά τη μουσική και την πληρότητα στα γήπεδα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν όλα τα μοντέλα που δείχνουν σημαντική κάμψη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο και ακούν τις εισηγήσεις των ειδικών. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιτραπεί από τον Φεβρουάριο η μουσική στην εστίαση και να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα των γηπέδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα βέβαια και με την επιδημιολογική κατάσταση, από την 31η Ιανουαρίου θα μπορούσε: 

Να επιστρέψει η μουσική στους χώρους της εστίασης και στα μπαρ. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουν και οι όρθιοι στα καταστήματα. Απεναντίας, για λίγες ημέρες ακόμα μπορεί να επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έξι πελάτες το πολύ ανά τραπέζι, με αποστάσεις.

Ωράριο και μέτρα

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν θα αλλάξει και το ωράριο (στις 12 το βράδυ κλείνουν σήμερα οι χώροι της εστίασης), ώστε να έχουν δυνατότητα να ανοίξουν και τα κέντρα διασκέδασης. Τα βασικά σενάρια είναι δύο. Είτε μαζί με την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση να απελευθερωθεί και το ωράριο, ώστε να ανοίξουν και τα κέντρα διασκέδασης, είτε το ωράριο να παραμείνει μέχρι τις 12, που είναι και το επικρατέστερο, και το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης να πάρει μια μικρή παράταση, μίαςδύο εβδομάδων, ώστε να ομαλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η επιδημιολογική κατάσταση.

Βέβαια, θα μπορούσε να απελευθερωθεί το ωράριο μόνο στην εστίαση και να πάει πιο πίσω το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης. Το πρώτο άνοιγμα, πάντως, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, όταν αποφασιστεί, φαίνεται πως θα είναι μόνο με καθήμενους και σε δεύτερη φάση θα επιτραπούν οι όρθιοι. Αυτό τουλάχιστον εισηγούνται ειδικοί, αφού έχει παρατηρηθεί πως στους όρθιους δεν υπάρχουν αποστάσεις και επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Γήπεδα

Από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρξουν αλλαγές και σε ό,τι αφορά την πληρότητα των γηπέδων. Σήμερα επιτρέπεται μόλις το 10% των θεατών που μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα γήπεδο, κλειστό ή ανοιχτό, με ταυτόχρονο όριο τους 1.000 φιλάθλους...

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: