20.1.22

Το πάρε - δώσε Μητσοτάκη - Σταϊκούρα...


1.200 νεκροί από την 1η Ιανουαρίου και 22.000 από την αρχή της πανδημίας. Και παράλληλα ποταμός ψέματος για τα τεστ και παραπληροφόρησης για το τι συμβαίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χώρια η εξοντωτική πλέον ακρίβεια...

Σε αυτές τις συνθήκες ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε χθες να «τερματίσει» το... κοντέρ του λαϊκισμού. Βρήκε την επίσημη τελετή παραλαβής των Rafale για να ανακοινώσει αυξημένα επιδόματα προς αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιθανώς είναι δίκαιη αυτή η αύξηση, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Πού κολλάει η παραλαβή των νέων μαχητικών αεροσκαφών με ανακοινώσεις οικονομικών μέτρων; Η λαθροχειρία είναι προφανής.

Όμως συμβαίνει κάτι ακόμη χειρότερο. Από τη μια ο Κυρ. Μητσοτάκης τάζει νέες μειώσεις φόρων και κάποιες στοχευμένες παροχές προς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους δυσαρεστημένους συνταξιούχους (αλλά από το 2023...), προφανώς χτίζοντας προσδοκίες σε μια προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει.

Από την άλλη ο υπ. Οικονομικών, προκειμένου να απαντήσει στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (κυρίως τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα), «ανεμίζει» προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για τερματισμό της χαλαρότητας και της πολιτικής των όποιων παροχών λόγω πανδημίας.

Προειδοποιήσεις βεβαίως που δεν ισχύουν για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αλλά μόνον για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

ΥΓ.: Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, η εξαγγελία της ΕΚΤ για τη στάση της απέναντι στα ελληνικά ομόλογα μετά τον Μάρτιο του 2022 εκτόξευσε τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου κατά 100 μονάδες βάσης, περίπου στο 1,84%, κατά τη χθεσινή έξοδο της χώρας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο. Στην προηγούμενη έξοδο το επιτόκιο ήταν 0,88%...

Στάθης Σχινάς

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: