24.1.22

Το σχέδιο Τσίπρα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και η «μεγάλη εικόνα»...


Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να «χτιστεί» ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, στην βάση των σύγχρονων αναγκών παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από την ηγεσία του καταβάλλεται όμως προσπάθεια να γίνει αντιληπτό στο σύνολο της κοινωνίας, το εύρος των αλλαγών που επιχειρούνται. Δηλαδή η «μεγάλη εικόνα» της καινούργιας του φυσιογνωμίας .

Έτσι η πορεία προς το 3ο Συνέδριο στις 31 Μαρτίου, όπου αυτά θα... αποφασιστούν, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν για κανένα λόγο να χαρακτηριστεί από εσωστρέφεια. Ενδεικτικό το ότι αυτή την εβδομάδα οι δημόσιες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα πυκνώσουν. Αρχής γενομένης από την σημερινή - εφ όλης της ύλης - ομιλία του στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και στην περιοδεία που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες σε γειτονιά της Αθήνας. Θα κορυφωθεί με την παρέμβαση που αναμένεται να κάνει στην συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Λίστα Πέτσα που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Βουλή.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα που έχουν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα αφορούν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από την βάση του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής. Η ηγεσία όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει τις επιχειρούμενες αλλαγές στην οργανωτική δομή και το καταστατικό ως μία μόνον πλευρά των βαθιών τομών που επιχειρούνται στον κομματικό σχηματισμό

Αποτιμώνται ως συνέχεια των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως, για παράδειγμα, το να απευθυνθεί σε προσωπικότητες έξω από στενό πολιτικό του χώρο και σε συνεργασία με αυτές να διαμορφώσει τον προγραμματικό του λόγο. Ταυτόχρονα -ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας- να διαθέτει πλέον ένα εξειδικευμένο πολιτικό «think tank» για την τεκμηρίωση των θέσεών του.

Η πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να αναδείξει «τα κομμάτια του πάζλ». Αυτά που συνολικά συνιστούν έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικά που θα του προσδώσουν μαζικότητα και δομές προσαρμοσμένες στα σύγχρονα δεδομένα επικοινωνίας με τον πολίτη. Πάντα στην προοπτική του να αποτελέσει μια πειστική απάντηση στην απαίτηση των καιρών για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Έμφαση στα μέλη

Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η βούληση για αναβάθμιση της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η «καρδιά» των προτάσεων που έκανε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Η συμμετοχή των μελών στην ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος σημειώνεται ως μία μόνον πτυχή αυτής της προσπάθειας. Έμφαση δίνεται στο ότι τα μέλη θα «παίρνουν τον λόγο» σε κρίσιμες καμπές των πολιτικών εξελίξεων εκφράζοντας την άποψή τους μέσω εσωτερικών δημοψηφισμάτων. Όπως και το ότι θα έχουν λόγο στην ανάδειξη των υποψηφίων για τα δημόσιας αξιώματα καθώς και την δυνατότητα τους να συν-επεξεργάζονται θέσεις του κόμματος σε τοπικό η περιφερειακό επίπεδο. Αυτή η συνθήκη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει «ελκτικά» και για την μεγέθυνση του κόμματος μέσω της ένταξης νέων μελών, με απλές διαδικασίες.

Καινοτομίες με βάση την διεθνή εμπειρία

Παράλληλα την νέα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν καινοτομίες που αντιστοιχούν στην πρόθεση του να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά για το ζήτημα αυτό στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα κόμμα της Αριστεράς που είναι εκφραστής της προοδευτικής παράταξης σήμερα στη χώρα. Είναι το μεγαλύτερο εκλογικά κόμμα Αριστεράς και Κεντροαριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς συμπεριλαμβανομένης. Το μεγαλύτερο. Και είναι κόμμα πρότυπο, γιατί κυβέρνησε».

Όπως έχει επισημανθεί ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι προϊόν πολύμηνης μελέτης, σε μία περίοδο που η σχέση των πολιτών με τα κόμματα περνά κρίση παγκοσμίως. Πρόκειται για επεξεργασίες που ενσωμάτωσαν την διεθνή εμπειρία από κόμματα της αριστεράς και ιδίως των αυτών που τα τελευταία χρόνια πέτυχαν να απευθυνθούν με νέους όρους σε μεγάλα πολιτικά ακροατήρια επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις στις χώρες τους και ευρύτερα.

Στο επίκεντρο των επεξεργασιών μάλιστα βρέθηκε ο τρόπος που αξιοποιήθηκε η σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα. Κάτι που φαίνεται από την έμφαση που δίνεται σ στην χρήση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων αλλά και στην επαφή με τους πολίτες. Στην λογική πάνω στην οποία δομείται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες δεν αποτιμόνται ως μέσο, αλλά ως «πολιτικός χώρος» που απαιτεί και την αντίστοιχη κουλτούρα από τον κομματικό μηχανισμό.

Η εκπροσώπηση των φύλων

Από τα δυνατά σημεία του σχεδίου που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η έμφαση που δίνεται στην εκπροσώπηση των δύο φύλων. Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «στον τομέα της ισότητας φύλων που για πρώτη φορά θεσπίζει την ισόποση εκπροσώπηση των δυο φύλων στα συλλογικά όργανα». Στοιχείο που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο πολιτικό κόμμα της χώρας. Παράλληλα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται και η δημιουργία εσωκομματικού παρατηρητηρίου για τα ζητήματα των διακρίσεων...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: