18.1.22

Σιγή ασυρμάτου για το γκρίζο διδακτορικό...


Άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί στην ΕΥΠ και την κυβέρνηση από τη χθεσινή μας αποκάλυψη σχετικά με τον διδακτορικό τίτλο του α’ υποδιοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Βασίλειου Γκρίζη. Την ίδια ώρα ουδεμία... αντίδραση υπήρξε από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκεί δηλαδή που ο κ. Γκρίζης έκανε τη διατριβή του. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε χθες βράδυ ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σπίρτζης με μια σκληρή ανακοίνωση.

Χθες η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε πως ο συνεπιβλέπων καθηγητής της διατριβής του κ. Γκρίζη, όπως επίσης κι άλλος ένας καθηγητής που συμμετείχε στην επταμελή επιτροπή κρίσης της διατριβής, ήταν εξωτερικοί συνεργάτες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και υπέγραφαν συμβάσεις έργου (είχαν δηλαδή οικονομική σχέση μ’ αυτό), κατά την περίοδο που διευθυντής εκεί ήταν ο κ. Γκρίζης. Άλλος ένας πανεπιστημιακός, μέλος της ίδιας επιτροπής, κατά την ίδια περίοδο ήταν μέλος στο Δ.Σ. του ΚΕΜΕΑ!

Έγκριτοι πανεπιστημιακοί στους οποίους απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.» σημείωναν πως κάτι τέτοιο ήταν αντιδεοντολογικό και πως οι εν λόγω πανεπιστημιακοί θα έπρεπε να έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους. Ωστόσο το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι το ερώτημα αν ο κ. Γκρίζης είχε το δικαίωμα για διδακτορικό.

Και αυτό επειδή οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που επικαλείται πως διαθέτει από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Στελεχών Επιτελών-ΕΛ.ΑΣ. δεν ισχύουν, καθώς η εν λόγω σχολή δεν έχει το δικαίωμα να δίνει μεταπτυχιακά διπλώματα. Οι ίδιοι πανεπιστημιακοί τόνιζαν με νόημα ότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έγινε δεκτός ο κ. Γκρίζης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ποιοι έλεγξαν την υποψηφιότητά του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Χρήστος Σπίρτζης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απαιτεί εξηγήσεις «για τους πανεπιστημιακούς τίτλους ΚΑΙ του υποδιοικητή της ΕΥΠ και ενημέρωση για τη στελέχωση και τη λειτουργία του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τελειωμό δεν έχουν τα φαινόμενα προνομιακής μεταχείρισης των στελεχών που απαρτίζουν “τους Αριστους” του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη».

Οι παράγκες
Αφού επικαλείται το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», σημειώνει: «Υπενθυμίζουμε ότι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΜΕΑ - Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου που έπεσε θύμα της απαράδεκτης και καταδικαστέας επίθεσης, ενώ ήταν-είναι υπόδικος και αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες (οι οποίες αφορούν τοκογλυφία, εκβίαση, λογοκλοπή και εγκλήματα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας).

Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Θεοδωρικάκος εμμένει στις δηλώσεις του περί παραγκών που δεν γίνονται ανεκτές και ζητάμε ενημέρωση για τη στελέχωση και τη λειτουργία του ΚΕΜΕΑ». Και η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη καταλήγει ως εξής: «Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη. Τον αγώνα για να διαλυθούν οι παράγκες του παλαιοκομματισμού και της συντήρησης. Τον αγώνα για να πάρει ανάσα η Δημοκρατία»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: