15.9.21

Αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις...


Στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, “οι θαλασσιές οι χάντρες”, o Φώτης Τσίπουρας (Φαίδων Γεωργίτσης), το πρώτο μπουζούκι της Πλάκας, μάγκας βαρύς κι ασήκωτος και γόης της γειτονιάς, ερωτεύεται την Μαίρη (Ζωή Λάσκαρη). Ένα πλουσιοκόριτσο που παίζει και τραγουδάει σ’ ένα κλαμπ της εποχής... ξενόφερτα τραγούδια, μακριά από τη λαϊκή κουλτούρα του Φώτη.
Ο έρωτας του είναι τόσο μεγάλος που μέχρι και το σήμα κατατεθέν του, το μουστάκι, θυσιάζεται για τα μάτια της Μαίρης.

Του το είχε πει ο φίλος του ο Μεμάς Γαρδούμπας (Γιάννης Βογιατζής). «Αυτή μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις. Να μου το θυμηθείς. Αν δεν σε κάνει αυτή φλώρο, εμένα να μην με λένε Μεμά».

Και το ξύρισε το μουστάκι ο Φώτης, για να κερδίσει την αγάπη της Μαίρης. Μια Μαίρη που ζει σ’ έναν άλλο κόσμο, έχει άλλο αέρα, άλλο τρόπο ζωής, μακριά από τον απλό κόσμο που εκείνη την εποχή ζει στην ανέχεια και τη στέρηση.

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν “οι θαλασσιές οι χάντρες” με το σήμερα και δη την πολιτική σκηνή.

Κι όμως εμένα οι εικόνες από τη Θεσσαλία με τον Ντάλτον καβάλα στο άλογο να συναντάει, αυθόρμητα, τον Πρωθυπουργό για να τον χαιρετήσει στη μέση του πουθενά, κάτι παρόμοιο μου θύμισε.

Για την αγάπη της εξουσίας και την επανάληψη της κατάκτησης της, θα δούμε πολλά τέτοια σκηνικά από την πλευρά της επικοινωνιακής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το έχουν ξανακάνει άλλωστε.

Δεν είναι κρυφό ότι ο Πρωθυπουργός έχει ένα πρόβλημα αντιμετώπισης και κατανόησης της καθημερινότητας των περισσότερων πολιτών. Κάποιοι, πιο επιστημονικά το λένε ενσυναίσθηση, εγώ το λέω εμπειρίες.

Μοιάζει σαν ψάρι έξω από το νερό, όταν βρίσκεται σε περιβάλλον άγνωστο σ’ αυτόν. Και κάθε απλό και φυσιολογικό για τους περισσότερους από εμάς είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ίδιο, δείχνοντας την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τον μέσο πολίτη.

Κι αυτή η απόσταση φαίνεται πλέον και δια γυμνού οφθαλμού. Η γλώσσα του σώματος όσο και να προσπαθήσεις να την διαμορφώσεις, να την ρεγουλάρεις, δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες των επικοινωνιολόγων, κάνοντας την εικόνα του ακόμα πιο αρνητική.

Προσπαθώντας να ξεπεράσει την αρνητική κριτική που δέχτηκε για τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα, με τις συναντήσεις του στο Δαμάσι και τα Φάρσαλα.

Ούτε όμως η αυθόρμητη επικοινωνία του με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς στη Θεσσαλία, γιατί ακούει πάντα τοπικούς σταθμούς, έπεισε, καθώς λίγες ώρες πριν είχε αποκλείσει από τη συνέντευξη τύπου το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτευτικών μέσων από τις ερωτήσεις.

Η άμεση αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου σημαίνει ότι όλος ο μηχανισμός γύρω από τον Πρωθυπουργό βρίσκεται σε εγρήγορση. Είναι ετοιμοπόλεμος και με σαφή εντολή να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα είναι έκπληξη να δούμε τον Πρωθυπουργό σε διάφορες ευφάνταστες εκδηλώσεις και ενέργειες, κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι οι πρόωρες εκλογές έχουν δρομολογηθεί.

Είναι τέτοια η σπουδή για αλλαγή της εικόνας του πρωθυπουργού, που δεν αποκλείεται να τον δούμε να αφήνει μουστάκι μόνο και μόνο για να το κόψει σε δημόσια θέα για την αγάπη της εξουσίας…

Σπύρος Σιδέρης

anatropinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: