5.9.21

Φέτος η Ηλεία θυμήθηκε το καλοκαίρι του 2007...




Η εικόνα της ζωής που «συνεχίζεται» ανάμεσα στις στάχτες είναι καταθλιπτική (ΦΩΤΟ)...
Έπειτα από έναν εφιαλτικό χειμώνα σκληρού lockdown, θανάτων από τον κορονοϊό και απίστευτης ψυχολογικής πίεσης, όλοι ανυπομονούσαμε για ένα καλοκαίρι κοντά στην «κανονικότητα».

Όλα κυλούσαν -σχεδόν- ομαλά όταν... ξεκίνησαν οι εφιαλτικές φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια. Οι εικόνες προκάλεσαν πόνο, οργή και άγχος, ενώ η κατάσταση σε όλη την Αττική και στις περιοχές γύρω από τη Βόρεια Εύβοια ήταν αποπνικτική.

Παράλληλα, ξεκίνησαν πυρκαγιές στην Ηλεία, ξυπνώντας μνήμες 2007 όταν έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι σε μια ανείπωτη καταστροφή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια χρονιά είχαμε πάλι φωτιές σε Αττική και Εύβοια, με το σύνολο των νεκρών σε όλη την Ελλάδα να φτάνει τους 84.

 Η καταγωγή μου είναι από τον Νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα από ένα χωριό που σώθηκε την τελευταία στιγμή. Έτσι, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει εκείνες τις μέρες.

Φεύγοντας από την Αθήνα για τις απαραίτητες στιγμές χαλάρωσης, αποφάσισα να περάσω από τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό μέσω Αρκαδίας. Μια υπέροχη διαδρομή που σε περνάει από μέρη όπως τα Λαγκάδια ορεινής Αρκαδίας, όπου συνήθως σταματάω για καφέ. Έτσι έκανα και φέτος.

Αφήνοντας πίσω το γραφικό χωριό, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Τα πρώτα μαυρισμένα δέντρα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Πλησιάζοντας στο χωριό Λειβαδάκι, η εικόνα ήταν σοκαριστική.

Μια περίεργη αίσθηση θανάτου απλωνόταν μπροστά. Η καταστροφή, τρομερή. Και η εικόνα της ζωής που «συνεχίζεται» ανάμεσα στις στάχτες, καταθλιπτική. Επιχειρήσεις που σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων ανοίγουν κανονικά, σε μια περιοχή που θυμίζει πίστα video game όπου κρύβεται κάποιος κακός χαρακτήρας που πρέπει να νικήσεις.

 Ένα κρεοπωλείο περιμένει πελάτες, λίγο πιο πέρα μια γυναίκα βγάζει βόλτα τον σκύλο της στο καμένο δάσος. Άνθρωποι σαστισμένοι, ακόμα και σήμερα, προσπαθούν να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον και τη μυρωδιά που παραμένει έντονη. Στο επόμενο χωριό ένα καμένο αγροτικό με μια μάνικα στην καρότσα έχει μείνει στην άκρη του βουνού, σαν άλλο μνημείο.

Δίπλα του κάποιος έχει πετάξει κάποια παλιά έπιπλα, επειδή στην Ελλάδα -ακόμη και αφότου καούν ολόκληρα χωριά- αρνούμαστε να καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια αποτελούν κίνδυνο για πρόκλησης πυρκαγιάς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: