1.5.19

Τα μηνύματα των κομμάτων για την Πρωτομαγιά...

Αντιπολιτευτικά και προεκλογικά χαρακτηριστικά είχαν τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο μήνυμά του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, απάντησε ότι η...
1η Μάη τιμάται «με διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και με αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό».

Με ανάρτησή του στο Twitter, o Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνει:

«Επαναφορά συμβάσεων, αύξηση κατώτατου, κατάργηση υποκατώτατου, 8.500 μόνιμες προσλήψεις καθαριότητας, μείωση ανεργίας, αποτελεσματική Επιθεώρηση Εργασίας. Η 1η του Μάη τιμάται με διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και με αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό».

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής και υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε:

«Σήμερα, αφήνουμε στην άκρη σκούπες και ξεσκονόπανα. Ακινητοποιούμε μηχανάκια, οχήματα και μέσα μεταφοράς. Δεν πάμε στο γραφείο,  στο εργοστάσιο, στο εργοτάξιο, στη  βάρδια. Σήμερα απεργούμε. Η Πρωτομαγιά δεν είναι μια ξεθωριασμένη μνήμη, δεν είναι η βαρετή επέτειος μιας περιττής θυσίας πριν 133  χρόνια. Δεν  είναι η διαδήλωση μερικών γραφικών που ξέμειναν στις πόλεις και δεν πήγαν εκδρομή. 

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα μας. Η μέρα που οι  εργαζόμενοι έχουν  την ευκαιρία να μιλήσουν και να ακουστούν ως μια παγκόσμια δύναμη, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Μόσχα και από την Αθήνα μέχρι το Τόκιο. Να μιλήσουν για τα πράγματα που τους ενώνουν.  Για  τον  αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση. Για  δουλειά, αξιοπρέπεια, δίκαιη αμοιβή και δίκαιη κατανομή του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν».

«Οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί και οι οικονομικές ελίτ θα μας πουν πως όλα αυτά είναι  «ντεμοντέ». Πράγματι, φαίνεται «ντεμοντέ» οι εργαζόμενοι και οι "πρεκάριοι" της Ευρώπης να υποχρεώνονται να υπερασπίσουν ξανά από την αρχή όσα πριν μερικές δεκαετίες ήταν αυτονόητα:  ανθρώπινο  ωράριο, καθαρούς και δίκαιους όρους εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, αξιοπρεπείς μισθούς, εξάλειψη της μαύρης εργασίας σε κάθε μορφή της, δημοκρατικά συνδικάτα. 

Αλλά, αυτοί που στην πραγματικότητα είναι «ντεμοντέ» και επικίνδυνοι  είναι  οι  πολιτικές και κοινωνικές  δυνάμεις που νοσταλγούν την εργασιακή βαρβαρότητα του 19ου αιώνα, που μισούν  τα  δημόσια αγαθά, που φλερτάρουν με  την ακροδεξιά και τον  φασισμό, που δυσφορούν με τη δημοκρατία και τα δικαιώματα, που θεωρούν ενοχλητικό εμπόδιο την προστασία του περιβάλλοντος», συμπληρώνει.

Και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης και της Ελλάδας έχουν περισσότερους λόγους από ποτέ να κάνουν τη φετινή Πρωτομαγιά ξεχωριστή. Όχι μόνο με τη μαζική  συμμετοχή στις διαδηλώσεις στην Αθήνα και όλες τις πόλεις. Αλλά και με την απαίτησή τους να ξεπεραστεί το  ταχύτερο δυνατό η βαθιά κρίση που διαπερνά το συνδικαλιστικό κίνημα. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ συνδικάτα δημοκρατικά, που να εκπροσωπούν πραγματικά τους εργαζόμενους, όχι τους γραφειοκράτες, τους κομματικούς στρατούς ή τους εργοδότες».   

Νέα Δημοκρατία

Δήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Πρωτομαγιά συμβολίζει «τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Σήμερα στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας».

«Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει ακριβώς σε αυτό: περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», ανέφερε και τόνισε ότι «τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις! Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ανάπτυξη για τη χώρα, χειροπιαστές λύσεις για τους εργαζόμενους, έμπρακτη στήριξη στους άνεργους και τους πιο αδύναμους».

Κίνημα Αλλαγής

Στο δικό της μήνυμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τονίζει ότι ότι η Πρωτομαγιά είναι «ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε όχι στις πολιτικές της δεξιάς και στη διαρκή λιτότητα που απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη».

«Λέμε ναι μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές σε έναν άλλο δρόμο με ισχυρό κοινωνικό κράτος και σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας», συμπληρώνει, ενώ επιτιθέμενη στην κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

«Σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Για τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων και τη διανομή επιδομάτων που κρατούν τους πολίτες ομήρους μέσα στη φτώχεια. Λέμε ναι στο Σχέδιο Ελλάδα για παραγωγή νέου πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Είμαστε εδώ να δώσουμε ξανά μαζί με τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις και να κερδίσουμε τη μάχη για την Ελλάδα της ανάπτυξής, της δημιουργίας, της προκοπής», καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ

Κάλεσμα η Πρωτομαγιά του 2019 να αποτελέσει αφετηρία για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης κάνει στο δικό του μήνυμα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και βεβαίως για την ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τον σοσιαλισμό. Καλή Πρωτομαγιά, χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Στο δικό του μήνυμα ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκος Μαυραγάνης, τονίζει ότι αυτό που διεκδικεί το κόμμα του είναι η εξισορρόπηση των εμπορικών ισοζυγίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Μάη του 1886, στο Σικάγο, οι άνθρωποι διεκδίκησαν αξιοπρεπή διαβίωση και οκτάωρη εργασία απέναντι στην οικονομική και κοινωνική αδικία. Σήμερα, η αδικία ενορχηστρώνεται από διευθυντήρια, όπως των Βρυξελλών, που κατασκευάζουν τα υπερπλεονάσματα πλούτου του Βορρά, δημιουργώντας σε βάρος του Νότου συνεχή ελλείμματα φτώχειας. Φτάνει πια!», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: