1.2.18

Τσακαλώτος: Αισθάνομαι «τσαλακωμένος» αριστερός...


 BINTEO...
«Δεν χρειάζεται η προληπτική γραμμή στήριξης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "Alpha" για το τι θα γίνει μετά τη...
λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

«Θέλω να είμαι εντελώς ειλικρινής στο τι προσδοκούμε. Προσδοκούμε σε αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά θα πηγαίνει σε μία επιτήρηση-επίβλεψη για τους στόχους. Έχουμε συμφωνήσει για καθαρή έξοδο και δεν χρειάζεται η προληπτική γραμμή στήριξης. Θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και θα περιλαμβάνουμε διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, να αλλάξει η δημόσια διοίκηση, που δεν είναι εύκολο, να έχουμε αναπτυξιακό πρόγραμμα, να φέρνουμε μεγάλες επενδύσεις. Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να είναι δικό μας και να πάμε στις εκλογές του 2019 με αυτό το πρόγραμμα. Να είναι το πρόγραμμα που εμείς θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία ο λαός να κρίνει και να ψηφίσει. Αυτή θα είναι η μεγάλη αλλαγή. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα, είναι για να βγεις από το πρόγραμμα», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση δήλωσε πως «με το σχέδιο που παρουσίασα και αυτό που είναι δικό μας πρόγραμμα, ήταν ένας συμβιβασμός, αλλά δεν νιώθω τύψεις γι' αυτό. Δεν υπήρχε εναλλακτική. Ο κ. Μελανσόν είναι ένας προοδευτικός πολιτικός, αλλά εγώ έλεγα και λέω, ότι αν διαλυθεί η ευρωζώνη, δεν θα είναι από την αριστερά. Λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι μετά τη διαπραγμάτευση, αλλά όταν κυβερνάς πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς».

«Συμβιβασμένος αριστερός;» τον ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ, με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά: «Τσαλακωμένος».

«Η μείωση στους μισθούς είναι 10 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή έναν καφέ το μήνα. Νομίζω η αλήθεια είναι στη μέση. Όταν έχει μειωθεί η ανεργία, το αισθάνεται η οικογένεια. Όταν πήρε το μέρισμα, το αισθάνεται. Μία μεγάλη μερίδα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Θα πάρει καιρός για να αποδώσει η ανάπτυξη. Θα το αισθάνονται όλο και περισσότεροι, αλλά θα υπάρχει μία χρονοκαθυστέρτηση ανάμεσα στους δείκτες και στο τι αισθάνεται στην τσέπη του ο κόσμος. Αυτό το δέχομαι», ανέφερε ακόμη.

Σε ερώτηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα χρέη προς την εφορία, σημείωσε πως «Το 85% των χρεών, αφορά 17.000 ΑΦΜ. Το 4 εκατ. είναι παραπλανητικό. Αυτοί χρωστούν 85 δισ. ευρώ. Υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ανάπτυξη. Ισχύει ότι 4 εκατ. έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Εγώ λέω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός έχει μικρό χρέος και οι λίγοι χρωστούν πολλά. Το 1,2 δισ. του τελευταίου μήνα αφορά όλους».

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή για το Σκοπιανό, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αυτό είναι «εντελώς νόμιμο», προσθέτοντας πως «κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό». Και έκανε λόγο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον βόρειο γείτονα, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις. «Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και να μην έχεις καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα», είπε. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ανατολικά από ό,τι στον Βορρά».

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του για το όνομα «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε περάσει πολλά κύματα στο θέμα του ονόματος, με πολύ ακραίες θέσεις. Νιώθω δικαιωμένος που ήμουν σε μια μικρή αριστερά του 3% που έλεγε ότι δεν είναι σοβαρό να μη λυθεί το πρόβλημα».
 πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: