1.2.18

«Είμαστε “Μακεδόνες”, ομιλούμε "Μακεδονικά"»...

Ντιμιτρόφ: «Είμαστε “Μακεδόνες” και ομιλούμε "Μακεδονικά"»...ισχυρίζεται ο Ντιμιτρόφ...

Σε σκληρή γραμμή για το ονοματολογικό, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον...
ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 

«Δεν μπορεί κανείς να αγγίξει το δικαίωμά μας – όχι μόνο στην Ελλάδα- να αισθανόμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε Μακεδονικά», δήλωσε και προειδοποίησε ότι «όταν μιλάμε δημοσίως για κόκκινες γραμμές, η λύση απομακρύνεται». Από την πλευρά του ο Μ. Νίμιτς παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές, ωστόσο υποστήριξε πως η λύση είναι εφικτή.

Μετά τις κρίσιμες επαφές, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις της Αθήνας για την ονομασία, αλλά και για το σύμφωνο φιλίας που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες που μένουν ανοιχτές μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε πως «η διαδικασία προχωράει και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για εξεύρεση λύσης. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη λύση ώστε επιτέλους η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να πάει μπροστά και να συνεχιστεί η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών».

Ο κ. Νίμιτς ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να «απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών», ενώ επεσήμανε: «Πιστεύω πως η λύση πρέπει να είναι μόνιμη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά είμαι αισιόδοξος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ επεσήμανε πως το ζήτημα της ταυτότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους πολίτες της χώρας του: «Έχουμε μια ξεκάθαρη οπτική σε αυτό. Θέλουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια κάθε πλευράς. Έχουμε κατανόηση για τους Έλληνες πολίτες που προσδιορίζουν εαυτούς ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν μπορεί κανείς να αγγίξει το δικαίωμά μας – όχι μόνο στην Ελλάδα- να αισθανόμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε Μακεδονικά, μια γλώσσα που είναι στη σλαβική ομάδα γλωσσών».

Ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε πως η παρουσία του κ. Νίμιτς είναι σημαντική, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός όταν δίνει συνεντεύξεις και αναφέρεται σε οριστικές λύσεις. Πάντως η εν λόγω αποστροφή έρχεται και σε συνέχεια της δυσαρέσκειας που εξέφρασε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ, την περασμένη Δευτέρα. «Για να έχουμε λύση, είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία να προχωρήσει προσεκτικά, γιατί όσο περισσότερο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημοσίως, μένει όλο και λιγότερος χώρος για συζήτηση και οι πιθανότητες για κοινά αποδεκτή λύση μειώνονται», υποστήριξε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Υπάρχει βούληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε πως και η άλλη πλευρά έχει. Εάν υπάρχει ένας τρόπος που θα σέβεται την ταυτότητά μας και την αξιοπρέπεια των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Είναι πιθανό να μην υπάρχει τέτοιος δρόμος, αλλά υποχρέωσή μας είναι να τον βρούμε».

Πρόσθεσε πάντως, πως οι ιδέες του κ. Νίμιτς συζητήθηκαν λεπτομερώς και σοβαρά. «Υπάρχουν προτάσεις που δεν είναι τόσο κακές και άλλες που δεν είναι τόσο καλές και μας προκαλούν ανησυχία. Στη βάση των όσων συζήτησε στην Αθήνα και εδώ ο κ. Νίμιτς, θα δούμε πως αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει». 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: