9.5.24

Ο Μπάιντεν κοντράρει για πρώτη φορά τον Νετανιάχου...



Η επιχείρηση ισοπέδωσης και στραγγαλισμού της Ράφα είναι σε πλήρη εξέλιξη...

από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος εμμένει σε ανελέητους βομβαρδισμούς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και στη σκιά των σοβαρών αντιδράσεων και εντός ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται για πρώτη φορά να απειλήσει επίσημα με φρένο στην στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας ότι «δεν θα παραδώσει» κάποια όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, ειδικά «οβίδες του πυροβολικού», αν οι δυνάμεις του  Ισραήλ προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (...) εναντίον πόλεων», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, για να διευκρινίσει, πάντως, ότι δεν θεωρεί πως το Ισραήλ έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή σχετικά με την κατάληψη του συνοριακού περάσματος στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Δεν έχουν μπει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είπα καθαρά στον Μπίμπι και στην κυβέρνηση πολέμου του πως δεν θα έχουν την υποστήριξή μας αν πάνε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε πως έχουν σφαγιαστεί άμαχοι με αμερικανικά όπλα λέγοντας «έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας αυτών των βομβών», προσθέτοντας «είναι άσχημο αυτό».

Οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν, φυσικά, ξαφνικά να είναι οι πιο στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ και του Μπένιαμιν Νετανιάχου, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος, βλέποντας τα ποσοστά του να κατακρυμνίζονται ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη και δεχόμενος σφοδρή κριτική στο εσωτερικό την ώρα που τα πανεπιστήμια φλέγονται, επιχειρεί να δείξει ότι μπορεί να «τραβήξει τα λουριά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.