3.5.24

Δώρο στον εγχώριο φασισμό...


H είδηση είναι σοκαριστική, καθώς με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας θα βρεθεί -και τυπικά- εκτός φυλακής ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής». Ο αρχηγός δηλαδή μιας εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης, η οποία έχει τελέσει σωρεία εγκλημάτων κατά Ελλήνων πολιτών, μεταναστών και προσφύγων, με κορυφαίο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρόλο που θεωρείται βέβαιο πως... θα ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα ώστε αυτή η απόφαση να ανατραπεί, το σημαντικότερο ζήτημα σε αυτήν την υπόθεση δεν είναι το τυπικά νομικό, αλλά το ουσιαστικά πολιτικό και ταυτόχρονα κοινωνικό. Ενδεχομένως, ο νόμος παρείχε τυπικά τη δυνατότητα στο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας να απελευθερώσει πρόωρα τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έπρεπε να αγνοήσουν ποιον απελευθερώνουν.

Η απόφαση αυτή έχει ισχυρό, πολιτικό, κοινωνικό και δικαιικό αντίκτυπο που καθόλου δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Μιχαλολιάκος ουδέποτε μεταμελήθηκε. Ο νόμος δεν προβλέπει τέτοια απαίτηση. Επιπλέον, η μεταμέλεια -πέραν του αρνητικού ιστορικού της φορτίου- δεν μπορεί να εξακριβωθεί και κατά συνέπεια αν υπήρχε μάλλον θα ήταν υποκριτική. Αλλωστε όλη η δημόσια παρουσία της εγκληματικής οργάνωσης δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ψέμα, θρασυδειλία και υποκρισία.

Αναμφίβολα ο φασισμός, ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές - κατασταλτικές αποφάσεις, αλλά με τη δράση των δημοκρατικών οργανώσεων μέσα στην κοινωνία. Τα εγκλήματα του φασισμού, όμως, μόνο με δικαστικές αποφάσεις μπορούν να τιμωρηθούν και ο φόβος της τιμωρίας μπορεί να συμβάλει αποτρεπτικά στην επανάληψή τους. Δυστυχώς η απόφαση για πρόωρη αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προκαλεί έναν αρνητικό κοινωνικό - πολιτικό αντίκτυπο που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένας αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης θα βρεθεί πρόωρα ελεύθερος. Κι αν ο αρχηγός είναι ελεύθερος αυτό λειτουργεί απελευθερωτικά και για τους υπόλοιπους της συμμορίας, εντός κι εκτός φυλακών.

Οποία αντίφαση! Ο Μιχαλολιάκος απελευθερώνεται από την Δικαιοσύνη τη στιγμή που η συγκαλυμμένη πολιτική δράση των φασιστών ξεσκεπάζεται, επίσης, από τη Δικαιοσύνη (υπόθεση «Σπαρτιατών»). Σε μια πολιτική συγκυρία που η Ακροδεξιά σηκώνει και πάλι απειλητικά κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει το τιμόνι της πολιτικής της ακόμη πιο δεξιά. Καλύτερο δώρο στον εγχώριο φασισμό και για τον εκφασισμό της κοινωνίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.