25.4.24

Eπέμεινε στην ατομική ευθύνη ...



Μεγάλες οι ελλείψεις στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πολλές από τις εξαγγελίες θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025...

 Μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε αυτή τη φορά να δηλώσει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις φωτιές που αναμένεται να εκδηλωθούν τη φετινή χρονιά. 
 
Πολύ περισσότερο, μάλιστα, τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλες ελλείψεις στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας και μεγάλα κενά σε προσωπικό πυρόσβεσης, ενώ πολλές από τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα τεθούν σε εφαρμογή από το... 2025.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά «επένδυσε» ξανά στην κλιματική αλλαγή («η κρίση δυστυχώς είναι ήδη παρούσα απειλώντας ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές», είπε μεταξύ άλλων), ενώ επέμεινε ξανά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των πολιτών. 

Οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς», η οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονα προεκλογικό κλίμα, υπό την παρουσία βουλευτών της Ν.Δ. και υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Παραλαβές από το... 2025

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ, έργα άλλων 320 εκατομμυρίων θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου ανεβάζοντας το ποσό σε 1 δισ., 820 εκατ. ευρώ, ενώ πριν τον Αύγουστο το ΑΙΓΙΣ θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του.

Ωστόσο, το πλέον σημαντικό είναι ότι οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν από το 2025. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σημαίνει πως για άλλη μια χρονιά η χώρα θα είναι μάλλον ανοχύρωτη σε περίπτωση πολλαπλών και καταστροφικών πύρινων μετώπων. 

Εφ.Συν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.