19.4.24

Ενισχύονται οι φόβοι για εισβολή στη Ράφα...


...εν μέσω έντασης Ισραήλ-Ιράν...
Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα κυρίως στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν υπό τον φόβο μιας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, οι περίπου 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν μια επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική εισβολή, μεταδίδει το Al Jazeera από το νότιο κυβερνείο της Γάζας...


Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη Ράφα και από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σφυροκοπούν την πλειοψηφία των γεωργικών εκτάσεων στις ανατολικές περιοχές της Ράφα.

Η Χαμάς εδώ και εβδομάδες έχει εμπλακεί σε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει, σύμφωνα με τον μεσολαβητή Κατάρ, καθώς εντείνεται η ανησυχία στη Γάζα ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε μια αιματηρή εισβολή στη Ράφα.


Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι είναι καιρός να «επεκτείνουμε την κλίμακα της εμπλοκής» εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στον «πόλεμο γενοκτονίας στη Γάζα και την κλιμάκωση στην περιοχή».

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αμπού Ζούχρι επέκρινε την «επιθετικότητα» του Ισραήλ προς το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την ως εχθρική ενέργεια κατά της περιοχής.

Οι ΗΠΑ τα «ρίχνουν» στη Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα χωρίς μια ολοκληρωτική εισβολή στη Ράφα, την οποία οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της συνόδου G7 που συνεδριάζει στην Ιταλία.

«Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με μεγάλη παρουσία άμαχου πληθυσμού θα είχε τρομερές συνέπειες για αυτόν τον πληθυσμό», είπε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συμμετάσχει σε συζητήσεις για τη Ράφα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους μόλις αυτή την εβδομάδα και ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

«Το μόνο πράγμα που υπάρχει μεταξύ [Παλαιστίνιων στη Γάζα] και κατάπαυσης του πυρός είναι η Χαμάς», υποστήριξε ο Μπλίνκεν στις δηλώσεις του στην G7.

Η Χαμάς «απέρριψε γενναιόδωρες προτάσεις από το Ισραήλ. Φαίνεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για μια περιφερειακή σύγκρουση παρά για μια κατάπαυση του πυρός που θα βελτίωνε αμέσως τις ζωές του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Άλλες εξελίξεις στην περιοχή

Εδώ και περίπου 15 ώρες τώρα πραγματοποιείται επιδρομή στον παλαιστινιακό καταυλισμό Nur Shams στη βορειοδυτική Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το Al Jazeera μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι κάτοικοι του καταυλισμού έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε από σφαίρες Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή.
Τουλάχιστον 34.012 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.833 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν μια στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ με μαχητικά μέσα στην πόλη Ayta ash Shab στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας –τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι– ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τον οργανισμό UN Women. Από αυτές τις γυναίκες, οι 6.000 είναι μητέρες, οι θάνατοι των οποίων έχουν αφήσει ορφανά 19.000, σύμφωνα με τις Γυναίκες του ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι η χορήγηση πλήρους μέλους των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη θα ήταν «ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM μετά την απόρριψη σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους μέσω πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.