
Ο Κλίντον και τα «αχνά» ίχνη του Τραμπ...
Μετά από μήνες καθυστερήσεων το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα τους «φακέλους Έπστιν», όμως τα χιλιάδες έγγραφα και φωτογραφίες μάλλον απογοήτευσαν εκείνους που πίστευαν ότι θα πέσει φως στην σοκαριστική και σκοτεινή επίθεση...
Έγγραφα και φωτογραφίες αρκετά λογοκριμένα και γεμάτα «μαύρο» ήδη προκαλούν αντιδράσεις, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται εκτεθειμένος.
Το υλικό προέρχεται από την έρευνα των αμερικανικών αρχών για τον διαβόητο Τζέφρι Έπστιν, ο οποίος πέθανε το 2019, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς, αλλά και σκοτεινούς ανθρώπους του συστήματος εξουσίας. Ήδη οι κατηγορίες σε βάρος του για πληθώρα σεξουαλικών εγκλημάτων είναι αναρίθμητες, ενώ η στενή του συνεργάτης Γκισλέιν Μάξγουελ βρίσκεται στη φυλακή.
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διεξάγει προεκλογική εκστρατεία το 2024 δεσμευόμενος για πλήρη διαφάνεια, ήταν επί μήνες απρόθυμος να τηρήσει την υπόσχεσή του, καταλήγοντας να χαρακτηρίσει «φάρσα» την υπόθεση αυτή, την οποία εργαλειοποίησε, όπως δήλωσε, η Δημοκρατική αντιπολίτευση.
Η βάση των οπαδών του Τραμπ "MAGA", εμμονική με το σκάνδαλο, αντέδρασε οργισμένα όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι δεν είχε ανακαλύψει κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί τη δημοσιοποίηση πρόσθετων εγγράφων ή νέες διώξεις.
Έπειτα από μήνες έντονων αντιδράσεων, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να ενδώσει στις πιέσεις του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, θεσπίζοντας τον Νοέμβριο νόμο που απαιτεί από την κυβέρνησή του να δημοσιοποιήσει όλα τα μη διαβαθμισμένα έγγραφα που έχει στην κατοχή της.
Τι γνωρίζουμε για τα έγγραφα και γιατί λογοκρίθηκαν
Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να παραβίασε τη νομοθεσία, καθώς έπρεπε να δώσει στη δημοσιότητα όλους τους φακέλους μέχρι χθες, Παρασκευή. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Τοντ Μπλανς έσπευσε να διευκρινίσει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό στην ολότητά του.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν 3,965 αρχεία, συνολικά δεδομένα τριών gigabytes. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πόσες πληροφορίες είναι κρυμμένες, καθώς υπάρχει μπόλικο μαύρο είτε σε πρόσωπα είτε σε κείμενα. Σε ορισμένα σημεία έχουν κρυφτεί διευθύνσεις και ονόματα, ενώ δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση πόσες πληροφορίες για τον ίδιο τον Έπστιν έχουν κρυφτεί.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι έδωσε προσοχή στο να μην αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα των θυμάτων του δικτύου του Νεοϋορκέζου χρηματιστή.
Σε άλλα σημεία πιστεύεται ότι έχει πέσει «μαύρο» επειδή υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εμπόδια σε δικαστικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη ή επειδή περιέχουν σκηνές κακοποίησης.
Κλίντον, Τραμπ και διάσημοι
Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση είναι πως οι αναφορές στον Μπιλ Κλίντον είναι πάρα πολλές, ενώ, αντιθέτως ελάχιστα είναι τα στοιχεία που αφορούν τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η απουσία πληροφοριών για τον Αμερικανό πρόεδρο προκαλεί αίσθηση, καθώς εδώ και χρόνια εμφανιζόταν συχνά πυκνά σε έγγραφα και σε φωτογραφίες που αφορούσαν το σκάνδαλο.
Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα, πάντως, υπάρχει κι ένα που αναφέρει ότι ο Έπστιν φέρεται να σύστησε τον Τραμπ σε μια 14χρονη στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο Έπστιν φέρεται να του είπε «αυτό είναι καλό, σωστά;» με τον Τραμπ να χαμογελά και να γνέφει καταφατικά. Στη συνέχεια και οι δύο γέλασαν, με το κορίτσι να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα. Το θύμα έχει καταγγείλει κακοποίηση από τον Έπστιν, χωρίς όμως στην αγωγή της κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στα αρχεία που κυκλοφόρησαν εμφανίζεται συχνά πυκνά ο Μπιλ Κλίντον σε διάφορες στιγμές, ενώ στις φωτογραφίες καταγράφονται και σπουδαίοι αστέρες όπως ο Μικ Τζάγκερ, ο Μάικλ Τζάκσον και ο Κέβιν Σπέισι.
Οι φωτογραφίες και τα έγγραφα, ωστόσο δεν υποδηλώνουν κάποια παράνομη πράξη.
Ακόμη κι έτσι ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, ανακοίνωσε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε πραγματοποιήσει τέσσερα ταξίδια με το αεροπλάνο του Τζέφρι Έπστιν επισκεπτόμενος Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Δεν θέλω ερωτήσεις
Χθες, πάντως, ο Τραμπ, ευρισκόμενος σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκομ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις για τους φακέλος Έπστιν.
Σημείωσε δε πως δεν... ήθελε να χαλάσει την εκδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου