
Κούρεμα 48% με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς πιστωτικό γεγονός, ευνοϊκότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδος εξόφλησης των... δανείων, ήπια διατύπωση για την αυστηρή επιτήρηση στην οποία εισέρχεται η χώρα και EFSF για τις τράπεζες είναι τα μέχρι στιγμής σημεία στα οποία φαίνεται να καταλήγει η σύνοδος κορυφής. Η Ανγκέλα Μέρκελ είναι αυτή που ανέλαβε να τραβήξει τις τράπεζες από τη γραμμή άμυνας του 40% όσο πιο κοντά γίνεται στο 50%.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης "συμφώνησαν να αυξήσουν" τη δύναμη κρούσης του EFSF προκειμένου να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο της τελικής συμφωνίας που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το CNBC από την πλευρά του επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο EFSF θα ενισχυθεί στα 1 τρισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ήδη στον EFSF έχει αποφασιστεί να μπει και το ΔΝΤ, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό βραχίονα της ευρωατλαντικής συνεργασίας, μετά το ΝΑΤΟ στον τομέα της Άμυνας. Οι εξελίξεις αυτές μεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και αποτέλεσαν την πρώτη αχτίδα φωτός σε μια δύσκολη για την ελληνική αποστολή ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για νέα σύνοδο ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όσους επικοινωνούν μαζί του να κάνουν υπομονή γιατί οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σε ότι αφορά στο καθεστώς επιτήρησης οι εταίροι μας θα "δέσουν" την Ελλάδα με ένα πολυετές "συμβόλαιο". ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικούς προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου